Hlavní obsah

V Brně mají automat na zeleninu

Brno

První a podle majitelů jediný automat na zeleninu v Evropě vyrostl v městské části Řečkovice v Brně. Funguje non stop a zákazníci si v něm mohou koupit brambory, cibuli a česnek a také polévkovou směs.

V brněnských Řečkovicích stojí unikátní automat na zeleninu.Video: Novinky

 
Článek

„Ta myšlenka vznikla někdy v roce 2020, v době, kdy větší množství lidí začalo poptávat nákup většího objemu zeleniny,“ popisuje prvotní impuls spolumajitel automatu Petr Grünwald.

Z původních dvou zásobníků je dnes stroj s názvem Bramat vybaven čtyřmi. Je schopen ustát poptávku. Prodává tří a pětikilové pytle brambor, cibuli s česnekem a také polévkovou směs, tedy směs zeleniny, která se používá pro přípravu vývaru. „Tu tady řečkovičtí velmi poptávali,“ sdělil Novinkám Grünwald.

Automat je spojen s aplikací, která majitelům ukazuje aktuální stav zásob. „V rámci vzdáleného přístupu nám ukazuje, kolik balíčků v sobě aktuálně má a jak dlouho při tom průběžném odběru vydrží,“ řekl Grünwald.

Foto: Novinky

První automat na zeleninu stojí v ulici Horácké náměstí v Brně.

„Pořizovací hodnota tohoto automatu vyjde na 500 tisíc korun, pokud bychom chtěli nějakou variantu se solárními panely, tak se dostáváme nad 600 tisíc korun,“ vysvětluje spolumajitel.

Automat je čerstvou bio zeleninou od domácích pěstitelů doplňován přibližně jedenkrát denně. Při zvýšené poptávce to majitelé zvládnout i dvakrát za den.

„Hodně se tady potkáváme s lidmi, kteří automat neznají. Standardně se stává, že při zásobování k nám lidé přijdou a ptají se, jak to využít a jak s Bramatem pracovat,“ vysvětluje Petr Grünwald.

Foto: Novinky

Zákazníci mohou zaplatit hotově i kartou.

Brzy by se tohoto ojedinělého automatu měli dočkat i obyvatelé dalších brněnských městských částí. „Teď aktuálně jednáme s několika městskými částmi. Domluveni jsme v Kohoutovicích, že tam by měl stát ten druhý automat, který je již nachystaný,“ popsal spolumajitel automatu.

„V dnešní době je ale nejhorší vyřešit legislativu, to znamená umístění, připojení elektrické energie,“ uzavřel Grünwald.

Anketa

Využili byste automat na zeleninu i v místě vašeho bydliště?
Ano
85 %
Ne
15 %
Celkem hlasovalo 5927 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám