Hlavní obsah

V březnu budeme na dně, varoval řecký premiér

– Atény
Novinky, rei

Řecký premiér Lukas Papademos ve středu varoval odborové předáky, že zemi hrozí v březnu definitivní bankrot, nepřijmou-li další mzdové škrty. Země totiž v případě neprovedení škrtů nedostane další pomoc od tzv. trojky, tedy Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské unie (EU) a Evropské centrální banky (ECB), uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Řecký premiér Lukas Papademos

Článek

„Bez dohody s trojkou a bez dalšího financování čelí Řecko bezprostřednímu nebezpečí nekontrolovatelného krachu. Jestliže neučiníme nezbytná opatření, je samozřejmé, že nemůžeme očekávat, že další země EU a mezinárodní organizace budou dál financovat zemi, která se nepřizpůsobí realitě a problémy neřeší,“ prohlásil Papademos. Připomenul, že představitelé trojky vyzvali k novému posouzení pracovních nákladů, aby se zvýšila konkurenceschopnost a zastavil se růst nezaměstnanosti.

Mezinárodní inspektoři jsou v Aténách očekáváni 15. ledna. „Vstupujeme do nejkritičtější fáze. Následující týdny budou naprosto zásadní,“ poznamenal Papademos.

Evropští partneři a MMF odvrátili úplný pád řecké ekonomiky na dno v březnu 2010, když Aténám poskytli pomoc ve výši 110 miliard eur. Nyní Řecko žádá dalších 130 miliard (asi 3,32 biliónu korun).

Mluvčí řecké vlády už v úterý řekl, že když se nepodaří sjednat s věřiteli dohodu o druhém úvěru, bude muset Řecko vystoupit z eurozóny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám