Hlavní obsah

Půjčte nám ještě víc, jinak opustíme eurozónu, zní z Řecka

– Atény
Novinky, pit

Řecko bude muset vystoupit z eurozóny, pokud se mu nepodaří sjednat dohodu s mezinárodními věřiteli na druhém úvěru ve výši 130 miliard eur (asi 3,32 biliónu korun). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova mluvčího vlády Pantelise Kapsise.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Protestní pochod v Aténách

Článek

„Záchranný plán musí být podepsán, jinak budeme mimo trhy, mimo euro,“ varoval mluvčí s tím, že situace se stává čím dál složitější. Podle něj budou klíčové následující tři až čtyři měsíce.

Řecko závodí s časem, aby se dohodlo se zástupci Evropské unie (EU), Mezinárodního měnového fondu (MMF) a soukromými věřiteli o podrobnostech další obří půjčky. Zásadní je i odepsání minimálně poloviny řeckého dluhu u jednotlivých evropských bank, jinak by se země mohla lehce ocitnout v platební neschopnosti.

Inspektoři EU, MMF a Evropské centrální banky by se měli v Aténách objevit v polovině ledna, aby doladili podmínky nového záchranného plánu dohodnutého už v loňském říjnu. Jak Řecko, tak představitelé EU opakovaně vyloučili odchod z eurozóny, který by toto uskupení dostal podle všeho do ještě hlubší krize.

Euro ano, reformy ne

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Řekové požadují po vládě, aby udělala maximum pro zachování jednotné evropské měny, ovšem nezamlouvají se jim jednotlivé úsporné reformy. Řecký premiér Lukas Papadimos před nedávnem nicméně zopakoval, že reformy jsou nezbytné pro udržení eura.

Pokud by Řecko v tomto roce skutečně vystoupilo z eurozóny, naplnily by se předpoklady britského ekonomického institutu Centre for Economics and Business Research (CEBR). CEBR očekává, že alespoň jedna země opustí do konce tohoto roku uskupení eurozóny. Téměř stoprocentně se pak dá rozpad očekávat v následujících deseti letech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám