Hlavní obsah

Už to bije do očí: Zemědělci znovu zlevnili, obchody nemají důvod zdražovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když obchodní řetězce avizovaly zdražení potravin po Novém roce, podle analytiků mají zákazníci solidní naději, že se tak nestane. Inflační tlaky na straně nabídky odezněly, zlevňují zemědělci i potravináři. Supermarkety se navíc začínají předhánět v marketingových slevových akcích v souvislosti se snížením daně z přidané hodnoty u potravin.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Zatímco před rokem prodávali chovatelé vejce v průměru za tři koruny a na pultě obchodů pak stálo 4,90 Kč, letos v listopadu to bylo 2,60 Kč u zemědělců a 3,60 Kč na krámě. Data Českého statistického úřadu ukazují, že v případě vajec ceny nejen klesly, ale nižší byla i přirážka obchodníků.

Litr mléka stojí letos 22,60 Kč v obchodě, 15 korun z mlékárny a 10 korun u zemědělců. Loni byl poměr 23,20 Kč na pultech, 16 korun od mlékáren a 12,60 z farmy.

Na druhou stranu například jablka v obchodě zdražila o dvě koruny na 32 korun, sadaři je prodávali za 16 korun, zatímco loni za 13,50. Jablka jsou ale jednou z nemnoha výjimek. Celkově ceny zemědělských výrobců v listopadu meziročně klesly o 16,2 procenta. Jedná se o snížení již sedmý měsíc v řadě. Listopadový pokles byl navíc výraznější než ten říjnový.

Ceny průmyslových výrobců ještě meziročně rostly o 0,8 procenta, meziměsíčně se ale snížily o 0,4 procenta.

Řetězce otáčejí a slibují, že snížení daně do cen potravin promítnou

Ekonomika

„Ve výrobních cenách pokračuje hmatatelné uklidňování inflační situace, které vyplývá z příznivého vývoje na mezinárodních trzích v kombinaci s utlumenou domácí i zahraniční poptávkou. Nákladové důvody pro další zdražování spotřebitelského zboží tak již evidentně z větší části pominuly, což je poněkud v rozporu s veřejnými prohlášeními části podnikatelské sféry, která již v předstihu varuje před další vlnou zdražování své produkce,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Narážel tím zřejmě na nedávné vyjádření prezidenta svazu obchodu Tomáše Prouzy, podle kterého potravináři avizovali v novém roce zdražení o pět až deset procent a obchodníci budou muset adekvátně zdražit. Potravinářská komora nicméně vzápětí upřesnila, že zdražení producentů je pouze o pár procent a u vybraných potravin naopak obchodní řetězce při jednání tlačí potravináře ke zlevnění.

Prověříme ceny u vybraných potravin, říká šéf úřadu Mlsna

Ekonomika

Také podle analytika Raiffeisenbank Martina Krona jsou cenové tlaky na straně nabídky minulostí. Průmysloví výrobci podle něj kvůli slabé poptávce musí přistupovat ke slevovým akcím.

„Co se týká cen potravin a diskusi o možném navýšení cen pro konečné spotřebitele od ledna příštího roku, tak tento výsledek nám dává další signál, že pro zvýšení cen potravin v rozsahu pět až deset procent není důvod. Naopak se domníváme, že existuje prostor pro snížení cen,“ uvedl Kron. Připomněl, že kromě poklesu cen zemědělských výrobců začali zlevňovat potravináři, dovozní ceny rostly jen mírně a DPH na potraviny příští rok klesne z 15 na 12 procent.

„Výkupní ceny zemědělských komodit jsou často nižší než před začátkem války na Ukrajině. Megawatthodina elektrické energie se na burze obchoduje za méně než 100 eur. K tomu navíc již sedm měsíců klesají ceny zemědělských výrobců a od Nového roku dojde ke snížení DPH na potraviny. To vše by mělo nevyhnutelně vést ke zlevňování potravin v supermarketech,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Slevová kampaň řetězců

I když zástupci obchodních řetězců mluvili o zdražení v souvislosti s růstem regulovaných cen elektřiny či daňových a mzdových nákladů souvisejících s vládním úsporným balíčkem, na druhou stranu se nyní supermarkety začaly předhánět v marketingových kampaních, jaké slevy v souvislosti se snížením DPH chystají v lednu nebo už v prosinci.

Pro zákazníky to znamená poměrně nadějné vyhlídky, že po skoro třetinovém zdražení potravin za poslední dva roky přijde obrat nebo alespoň stabilita. Svědčí tomu i údaje o inflaci. Potraviny a nealkoholické nápoje sice ještě v listopadu meziročně zdražily, ovšem v průměru o pouhé 1,5 procenta.

„Nejspíš to bude tak, že po Novém roce dojde kvůli nižší spotřebitelské poptávce spíše ke stagnaci cen,“ řekl Novinkám agrární analytik Petr Havel.

Podle odborníků by se vývoj výrobních cen mohl promítnout i do nejbližšího rozhodování ČNB o úrokových sazbách. „Celkově listopadová čísla opět potvrzují pokračující dezinflační trend v řadě kategorií cen pro podniky a budou pak na čtvrtečním jednání ČNB sloužit jako další argumenty, proč centrální banka již může zahájit mírně snížení úrokových sazeb,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Základní úroková sazba je sedm procent, většina analytiků čeká, že ji bankovní rada ČNB ve čtvrtek sníží o čtvrt procentního bodu.

Ceny zemědělských výrobců znovu klesly, meziročně posedmé v řadě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám