Hlavní obsah

Řetězce otáčejí a slibují, že snížení daně do cen potravin promítnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se obchodní řetězce podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy od Nového roku zlevňovat nechystají, samy tvrdí, že nižší daň do cen potravin promítnou. Od ledna se sníží DPH na potraviny z 15 na 12 procent. Vyhrocené diskuse o tom, kolik za ně budou lidé platit, vedou obchodníci, potravináři i politici už několik týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Změny v sazbách daně promítneme do cen produktů ve prospěch našich zákazníků. Úpravu budeme dělat postupně, aby bylo vše připraveno 2. ledna,“ sdělila Novinkám už minulý týden mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Zároveň však zástupci obchodníků na schůzce s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) avizovali, že budou zdražovat. Jako důvod uváděli rostoucí náklady a ceny dodavatelů. Následovala kritika ze všech stran a jednání Výborného se šéfem antimonopolního úřadu Petrem Mlsnou, který ohlásil na příští rok kontroly. Řetězce i potravináři teď se zdražováním brzdí.

Lidl, který patří německé společnosti Schwarz Gruppe, stejně jako Kaufland, nejdříve Právo odkázal na vyjádření šéfa svazu obchodu Prouzy. Ten tvrdil, že slib zohlednit pokles daně platí. Celkově se ale musí zdražit, protože obchody očekávají vyšší ceny od potravinářů, kteří zase argumentují zvýšením nákladů i daní.

Analytik: Ke zdražování potravin od ledna nevidím důvod

Ekonomika

Ve čtvrtek však Lidl oznámil, že od 2. ledna sníží ceny u všech výrobků, kde ke změně DPH dojde. Navíc slíbil, že více než tisíc produktů zlevní o další tři procenta. Týkat se to má masa, uzenin, čerstvých ryb, mléčných výrobků, pečiva, dětské výživy či krmiva pro zvířata.

Penny Market, který podle nedávného průzkumu agentury NIQ nabízí z pohledu zákazníků nejlepší ceny, už zlevnil. „Zákazníci, kteří u nás v průběhu měsíce prosince nakoupí, mohou na potraviny u pokladny uplatnit slevu ve výši snížení DPH,“ uvedl mluvčí řetězce Tomáš Kubík. „Zároveň jsme slíbili, že v lednu neplánujeme zvýšení cen potravin, naopak snížení DPH u potravin promítneme přímo do regálových cen,“ dodal.

Podobný příslib dává i online prodejce Rohlík.cz. „Ano, konkrétní výše DPH se v novém roce promítne do cen,“ sdělila jeho mluvčí Denisa Ladka Morgensteinová. Po Novém roce sníží ceny potravin dotčených poklesem daně i Globus.

Máslo na hlavě máme všichni. Obchodní řetězce jsme chtěli všude

Chuťovky

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová minulý týden Novinkám sdělila, že snížení DPH o tři procenta nekompenzuje nárůst nákladů potravinářů. „Zejména zvýšení regulovaných cen energií v příštím roce se dotkne celého průmyslu, nejen výroby potravin, ale i návazných oborů,“ uvedla.

Ve čtvrtek ale prohlásila, že dodavatelé nedávají ke zdražování potravin žádný důvod a řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zdražení nejvýše v jednotkách procent. „Máme i signály, že řada řetězců trvá na zlevnění,“ dodala.

Energeticky náročným firmám by měly příští rok pomoci vládou schválené dotace na snížení plateb firem za obnovitelné zdroje. Týkat se to má i části potravinářů.

„Po oznámení vlády očekávám, že dodavatelé své původní ceníky stáhnou a do nových promítnou vládní pomoc. A že ministerstvo zemědělství vyvine tlak na potravináře, aby vládní pomoc zohlednili,“ řekl Novinkám ve čtvrtek Prouza.

Výborný: Věřím, že obchodníci se chytí za nos a zdražení si ještě rozmyslí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám