Hlavní obsah

Už i Švýcaři zvyšují kvůli inflaci úrokovou sazbu. Poprvé po 15 letech

Švýcarská centrální banka ve čtvrtek zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu na minus 0,25 procenta z dosavadních minus 0,75 procenta. Reaguje tak na rostoucí inflační tlaky. Ke zvýšení sazby přikročila poprvé za 15 let, uvedla agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Budova švýcarské centrální banky v Bernu.

Článek

„Cílem zpřísnění měnové politiky je zabránit většímu šíření inflace u zboží a služeb ve Švýcarsku,” uvedla banka ve čtvrteční zprávě.

Dodala, že v dohledné době nelze vyloučit další zvyšování úroků. Upozornila také, že v případě potřeby je rovněž připravena k intervencím na devizovém trhu.

Meziroční míra inflace ve Švýcarsku se v květnu vyšplhala na 2,9 procenta, nejvýše za téměř 14 let. Podle centrální banky zatím pravděpodobně zůstane na zvýšené úrovni.

Ve středu v rámci boje proti inflaci znovu zpřísnila měnovou politiku americká centrální banka (Fed), která zvýšila svůj základní úrok o 0,75 procentního bodu do pásma 1,50 až 1,75 procenta. To představuje nejvýraznější zvýšení za téměř 30 let.

Posílí to inflaci, tvrdí ekonomové k jednorázovým příspěvkům v Rakousku

Ekonomika

Fed tak zpřísňování měnové politiky opět urychlil. V březnu základní úrok zvýšil o půl procentního bodu po únorovém zvýšení o čtvrt procentního bodu.

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden signalizovala, že zahájí zvyšování úrokových sazeb v červenci. Meziroční míra inflace v eurozóně se v květnu vyšplhala na rekordních 8,1 procenta.

Ve Švýcarsku pomáhá růst cen brzdit silný kurz švýcarského franku, který je považován za bezpečné útočiště v období nejistoty. Silnější domácí měna snižuje například ceny dovážených paliv a potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám