Hlavní obsah

Úrokové sazby půjdou výrazně nad pět procent, varuje viceguvernér ČNB

Aby nadále tlumila inflaci, bude muset Česká národní banka (ČNB) pravděpodobně zvýšit úrokovou sazbu vysoko nad pět procent. V úterním rozhovoru pro agenturu Bloomberg to řekl viceguvernér centrální banky Marek Mora.

Foto: ČNB

Viceguvernér ČNB Marek Mora

Článek

Mora sdělil, že na zasedání bankovní rady ve čtvrtek 31. března bude obhajovat zvýšení základní úrokové sazby, která momentálně činí 4,5 procenta, minimálně o půl procentního bodu. Na dalších zasedáních pak bude podporovat navyšování tak vysoké, jak jen bude potřeba.

„Očekávám debatu o dalším zvýšení sazeb a jedinou otázkou je, o jak velké zvýšení půjde. Myslím, že nás okolnosti nakonec donutí jít se sazbami výrazně nad pět procent,“ sdělil Mora agentuře Bloomberg.

Jeho vyjádření tak odporuje dřívějším odhadům většiny analytiků, podle kterých měla ČNB na zasedání příští čtvrtek navýšit úrokovou sazbu o 0,25 až 0,50 bazických bodů a na pětiprocentní hranici se zastavit.

Rusnok: Inflace sníží hospodářský růst Česka

Ekonomika

Ostatně i sama ČNB vydávala signály, že s dalším výrazným navyšováním už je konec, a naopak ke konci roku by mohla začít úrokovou sazbu snižovat. Válka na Ukrajině ale situaci změnila.

Bloomberg upozorňuje, že světové centrální banky čelí velkému dilematu: řešit rostoucí inflaci v době, kdy kvůli válce hrozí zpomalení růstu ekonomiky.

Inflace dál letí nahoru, překonala 11 procent

Ekonomika

„Ačkoliv je riziko stagnace reálné, ekonomické zpomalení nemusí být tak hrozné, hlavně proto, že máme velmi napjatý trh práce. Lidé mají stále obrovské úspory a utrácejí,“ řekl Mora.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno prohlásil, že bankovní rada bude diskutovat o možném prodeji části svých devizových rezerv, aby dočasně posílila korunu, čímž by si pomohla v omezení dalšího růstu cen. Aby zamezila nadměrnému oslabení koruny, intervenovala banka na trhu už začátkem tohoto měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám