Hlavní obsah

Rusnok: Inflace sníží hospodářský růst Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok se obává, že vysoká inflace se projeví na dramatickém snížení hospodářského růstu ČR. Růst českého HDP může podle něj koncem letošního roku klesnout k nule. Rusnok to v neděli řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Článek

„Bohužel takto poskládaná inflační nálož způsobí posléze, troufám si říct, možná až nějakou recesi nejen v české, ale i evropské ekonomice. Budeme rádi za černou nulu už na konci tohoto roku. Promítne se to bohužel zejména do roku 2023,“ řekl v nedělním vysílání České televize guvernér Rusnok.

K válečnému konfliktu se podle něj přidávají předešlé problémy v dodavatelských řetězcích.

Česká národní banka v únorové prognóze, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu, zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká růst HDP o tři procenta a příští rok o 3,4 procenta. Loni ekonomika stoupla o 3,3 procenta.

Inflace v Česku, která může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent, by podle něj mohla začít klesat ve druhé polovině roku.

Meziroční růst spotřebitelských cen se v únoru vyšplhal na 11,1 procenta, což byla nejvyšší hodnota od června 1998. Údaj ještě nezohledňuje dopady války na Ukrajině a byl o 1,4procentního bodu vyšší, než odhadovala ČNB v únorové prognóze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám