Hlavní obsah

Úřady kvůli neplnění EET zavřely 16 provozoven, padly pokuty za 55 miliónů

Finanční a celní správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od 1. prosince 2016 provedla 94 728 kontrol a uložila asi 5900 pokut za 55 miliónů Kč. Od spuštění systému bylo kvůli neplnění EET uzavřeno 16 provozoven, polovina z nich již obnovila svou činnost. Byly to hlavně restaurace, obchody, ale i ubytovací zařízení, uvedla finanční správa.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Finanční správa a celníci kontrolují EET také na tržnicích

Článek

Na počátku března to bude rok, kdy byla zavedena EET pro firmy a podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Do elektronické evidence tržeb (EET) je v současnosti zapojeno zhruba 166 tisíc podnikatelů, kteří zaevidovali už zhruba 4,6 miliardy tržeb. EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení.

Nejvyšší pokuta byla za čtvrt miliónu

Při provedených kontrolách pracovníci finanční i celní správy zjistili přes 27 758 prohřešků. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení. V 16 370 případech správa předala věc k zahájení správního řízení. Prozatím nejnižší udělená pokuta za porušení povinností vyplývajících ze zákona byla 100 korun a nejvyšší činila 260 tisíc korun.

„Současný systém EET je něco jako kanón na komára: zbytečně masivní nástroj použitý dokonce i na osoby, které nemají legálně žádnou daňovou povinnost," řekl řídící partner poradenské společnosti Grinex Richard Jahoda. EET totiž musí u přijatých plateb evidovat i živnostníci, kteří nejsou plátci DPH a používají výdajové paušály. Na druhou stranu po technické stránce je podle něj řešení EET zvládnuto bez výraznějších problémů.

„Obavy z toho, že systém bude nespolehlivý a budeme čelit problémům s nefunkčními pokladnami, se nenaplnily," dodal.

Do EET zasáhl loni 15. prosince Ústavní soud, když mimo jiné zrušil plánovaný „náběh” třetí a čtvrté etapy EET. S odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb, týkající se například bezhotovostních plateb a rodných čísel na účtenkách.

Třetí vlna EET se měla od března 2018 týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit vybraní řemeslníci.

Reklama

Související články

Rozšíření EET se zpozdí nejméně o rok

Rozšiřování elektronické evidence tržeb (EET), která měla začít platit od letošního března, resp. od června například pro farmářské trhy, lékaře, advokáty nebo...

Výběr článků

Načítám