Hlavní obsah

Unipetrol koupí za 30 miliónů podíl v České rafinérské

Petrochemický holding Unipetrol využil předkupního práva a přijal nabídku italské firmy Eni na odkup jejího podílu v České rafinérské. Za 30 miliónů eur (823 miliónů Kč) získá zhruba 32,5 procenta akcií. Transakce by měla být dokončena ještě letos, Unipetrol bude poté jediným akcionářem České rafinérské, sdělil ve čtvrtek jeho mluvčí Mikuláš Duda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Další integrace rafinérského a petrochemického segmentu zůstává klíčovým bodem našich hlavních strategických cílů," uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Stoprocentní podíl podle něj umožní posílit pozici společnosti na českém trhu a zvýší bezpečnost dodávek surovin pro petrochemický segment Unipetrolu.

Unipetrol již začátkem roku zvýšil v České rafinérské svůj podíl, když za více než 27 miliónů dolarů (536 miliónů korun) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments.

O koupi podílu Eni v České rafinérské jednala také polská ropná společnost PKN Orlen. Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinérie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám