Hlavní obsah

Maďarsko se dohodlo na stavbě potrubí, jež má do Srbska dodávat ropu přes Družbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko a Srbsko se dohodly na výstavbě potrubí, které by do Srbska mělo dodávat ruskou ropu přes ropovod Družba. Na dodávky ruské ropy do Srbska přes Chorvatsko se totiž mají vztahovat sankce Evropské unie. V pondělí o tom podle agentury Reuters informovala maďarská vláda.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Přijímací stanice ropovodu Družba mezi Maďarskem a Ruskem.

Článek

EU se minulý týden dohodla na novém balíku protiruských sankcí za pokračující agresi Moskvy vůči Ukrajině. Podle srbských médií tento balík mimo jiné ruší výjimku, kterou Srbsko uplatňovalo na dovoz ruské ropy prostřednictvím chorvatského ropovodu JANAF.

„Nový ropovod umožní Srbsku dostávat levnější ruskou ropu napojením na ropovod Družba,“ uvedl v pondělí mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

Dodávky ruské ropy do Srbska přes Chorvatsko podle něj „pravděpodobně nebudou v budoucnosti možné kvůli sankcím“.

Maďarsko, které je silně závislé na ruské ropě a plynu, je v EU nejhlasitějším odpůrcem sankcí vůči Rusku. Nejnovější balík sankcí nicméně Budapešť minulý týden podpořila.

EU schválila nové protiruské sankce a stanovila strop na cenu ropy

Evropa

Ropovod Družba vede z Ruska do Běloruska, kde se dělí do dvou větví. Severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám