Hlavní obsah

Ukrajinský Naftogaz by podle svého šéfa mohl napřesrok zásobovat Evropu plynem

Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz usilovně pracuje na zvyšování produkce zemního plynu a mohla by dodávat evropským státům plyn pro topnou sezonu v příštím roce. Agentuře Reuters to řekl generální ředitel Naftogazu Jurij Vitrenko. Někteří odborníci z odvětví jsou nicméně k jeho plánům skeptičtí.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Šéf Naftogazu Jurij Vitrenko (vpravo) s ukrajinským ministrem energetiky Oleksijem Orželem

Článek

Evropské země se nyní snaží zbavit závislosti na ruském plynu. Reagují tak na ruský útok na Ukrajinu a na následné omezování dodávek ruského plynu do Evropy.

Podle Vitrenka by Naftogaz mohl chybějící ruský plyn nahradit, pokud získá investice a know-how od západních odborníků, a to například prostřednictvím obdoby amerického Marshallova plánu, který pomohl obnovit západní Evropu po druhé světové válce.

„Pracujeme na nových projektech, které mohou opravdu výrazně zvýšit těžbu na Ukrajině, a to o deset až 30 procent,“ uvedl Vitrenko.

Rusové se snaží připojit Záporožskou jadernou elektrárnu ke své síti. Velmi nebezpečné, varuje Naftogaz

Válka na Ukrajině

Někteří odborníci nicméně upozorňují, že země se neúspěšně snaží zvýšit těžbu již řadu let. K dodávkám do Evropy by navíc bylo zapotřebí, aby ukrajinská vláda zrušila válečné embargo na vývoz plynu.

Situaci komplikuje rovněž skutečnost, že Naftogaz se nedávno dostal do platební neschopnosti.

Vitrenko také uvedl, že Naftogaz zkoumá technologie pro těžbu plynu z břidlicových ložisek.

Analytik Maksym Biljavskyj, který byl v minulosti mluvčím Naftogazu, ovšem upozornil na to, že nejslibnější oblasti pro břidlicové vrty se nacházejí ve východoukrajinském Donbasu, kde se nyní odehrávají boje.

„Jsou tu dobré vyhlídky, ale pro období míru,“ řekl Biljavskyj. Dodal, že zhruba 75 procent ukrajinských zařízení pro těžbu plynu se nachází na frontové linii nebo v její blízkosti.

Stopneme vám plyn i ropu, vyhrožuje Rusko zemím EU

Ekonomika

Vitrenko rovněž uvedl, že Ukrajina by měla převést celý systém dálkového vytápění z plynu na biomasu a tepelná čerpadla a používat plyn pouze jako zálohu.

Biljavskyj nicméně takto rozsáhlý přechod k biomase označil za nerealistický, protože by vyžadoval velké množství rostlinného materiálu k produkci energie a rozsáhlé investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám