Hlavní obsah

Uhlí raketově zdražuje, mohlo by to pomoci OKD

Právo, Novinky, tov, plk

Ceny uhlí v Evropě stouply od začátku roku téměř o 70 procent, ještě rychleji rostou světové ceny koksovatelného uhlí. Podle ekonomů by růst cen uhlí mohl pomoci zadlužené OKD a dát vedení firmy víc času na reorganizaci. Odboráři se ale stále obávají, že na Dole Paskov firma ukončí těžbu už začátkem příštího roku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen uhlí

Článek

„Cena termálního uhlí na burze v Rotterdamu vzrostla od počátku roku o 69 procent na 72 dolarů za tunu. Ještě výrazněji roste cena koksovatelného uhlí,” upozornila analytička společnosti Finlord Eva Mahdalová.

Ceny koksovatelného uhlí na klíčové burze v Austrálii se od začátku roku vyšplhaly na trojnásobek, z 80 dolarů až na 245 dolarů za tunu.

Podle Mahdalové za zdražením stojí hlavně omezení těžby uhlí v Číně, ale i krachy velkých těžařských firem kvůli období nízkých cen. „Třeba v USA se polovina produkce uhlí generuje ve firmách, které se nacházejí v insolvenci. Na počátku dubna zkrachovala firma Peabody Energy, největší producent uhlí na světě,” upozornila ekonomka.

Čína zavírá doly

Analytik Patria Direct Tomáš Sýkora označil za hlavní důvod růstu cen uhlí politiku Číny. „Tamní autority rozhodly o omezení počtu pracovních dní v čínských dolech (z 330 na 276) a o uzavírkách desítek vybraných dolů, což vedlo meziročně ke snížení objemů vytěženého uhlí až o 10 procent,” řekl Novinkám.

Podle agentury Reuters táhne ceny uhlí vzhůru i větší poptávka uhelných elektráren. Ta je způsobena rozsáhlými odstávkami francouzských jaderných elektráren i slabší produkcí větrných elektráren v Německu.

Kvůli nízkým cenám uhlí z posledních let se dostala do problémů i tuzemská společnost OKD. Ta je od května v úpadku, věřitelé v srpnu povolili reorganizaci společnosti.

Víc času pro OKD

„OKD se utápí ve vysokých dluzích, které dokáže splatit, pouze pokud naroste cena uhlí. Společnost NWR (potažmo OKD) byla naposledy v provozním zisku v roce 2012, kdy těžila více než 10 miliónů tun. Teď těží 8 miliónů,” uvedla Mahdalová.

„Současné vyšší ceny uhlí by prozatím mohly pomoct OKD snížit ztráty a zlepšit likviditu společnosti. Management získá více času pro přípravu restrukturalizace,” myslí si ekonomka.

„Faktem je, že těžařská skupina OKD oba typy uhlí nadále těží, nepublikovala ovšem, za jaké ceny uhlí v letošním roce prodává ani zda charakter dohod s odběrateli umožní reagovat na globální růst cen, tedy například na čtvrtletní bázi cenu zvyšovat,” uvedl Sýkora.

„Obecně řečeno – když by to tak bylo, měl by růst ceny uhlí hospodaření OKD samozřejmě prospět, ač s ohledem na insolvenční řízení NWR zřejmě jen v omezené míře. Stávající rychlý růst cen koksovatelného uhlí by ale měl OKD pomoci přinejmenším při vyjednávání a dohadování cen se zákazníky na příští rok,” dodal.

Odborář: Na Dole Paskov chybí lidi

Odboráři OKD ale prý mají informace o tom, že firma hodlá zavřít ztrátový Důl Paskov do konce ledna 2017. Útlum už pokročil natolik, že je prakticky nemožné se vrátit do zisku.

„Ano, cena roste, tím pádem se zlepšuje i ekonomická situace celého OKD, respektive Dolu Paskov. Ale problém je v tom, že Důl Paskov je de facto utlumen takovým způsobem, že není schopen plnit ani to, co mu teď momentálně dávají,” řekl Právu předseda Nezávislých profesních odborů technicko-hospodářských pracovníků OKD Jiří Zátopek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Minulý měsíc podle něj na Dole Paskov vytěžili 17 tisíc tun uhlí. „Museli bychom kopat 30, možná 35 tisíc tun měsíčně, a to bychom asi nebyli ztrátoví, zcela určitě bychom byli v zisku. Jenomže OKD to všechno svým způsobem hodilo do stoupy,” dodal.

Zdvojnásobit množství ale podle něj zřejmě není v silách stávajícího počtu zaměstnanců. Část z nich byla převedena na Karvinou, hodně horníků je na nemocenské, z 1600 zaměstnanců je skoro třetinová absence. „Ale proč? Protože OKD nemá absolutně žádnou strategii,” tvrdí odborář.

Dodal, že představenstvo OKD 13. října prohlásilo, že sociální program je mrtvý, a zrušilo ho. Nyní to musí „posvětit“ věřitelský výbor. Nejdůležitějším závazkem plynoucím ze sociálního programu je vyplacení odstupného propuštěným pracovníkům až do výše dvanáctinásobku podle délky odpracovaných let v OKD.

„OKD tvrdí, že nemá na vyplacení peněz, dokonce že nemá ani na vyplacení tříměsíčního zákonného odchodného,“ uzavřel Zátopek.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám