Hlavní obsah

Arca Capital dala k soudu návrh na omezení nakládání s majetkem OKD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy podala k soudu návrh na pozastavení oprávnění nakládání s majetkem OKD. Arca Capital návrh podala v souvislosti s insolvenčním řízením, v němž figuruje jako jeden z věřitelů. Skupina to oznámila ve čtvrtek.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sídlo těžební společnosti OKD v Karviné

Článek

Skupina požaduje, aby byla společnosti OKD „odebrána dispoziční oprávnění k nakládání s majetkovou podstatou společnosti“, uvedla Arca Capital v tiskové zprávě. Dále požaduje, aby se na dalších krocích souvisejících s plánovanou reorganizací společnosti OKD podíleli členové věřitelského výboru a věřitelé společnosti.

Cílem obou požadavků má být uspokojení pohledávek vůči OKD, které byly uplatněny v insolvenčním řízení, a podle Arca Capital jsou „v zájmu všech věřitelů“.

„Arca jako věřitel společnosti OKD zásadně nesouhlasí s tím, aby orgány společnosti OKD, které dovedly OKD do stávajícího kritického stavu, nadále provozovaly podnikatelskou činnost a sestavovaly reorganizační plán společnosti OKD,“ uvedla skupina.

Kromě toho má prý důvodné pochybnosti o odborné způsobilosti osob jednajících jménem společnosti OKD, které nepovažuje za důvěryhodné. Arca Capital svoji žádost předložila Krajskému soudu v Ostravě.

Pohledávky OKD přesahují 20 miliard

Na konci září podala žalobu na OKD americká Citibank. Domáhá se v ní uznání pohledávek za 10,1 miliardy korun.  [celá zpráva]

Související téma:

Věřitelé firmy již dříve na Krajském soudu v Ostravě rozhodli hlasováním, že ztrátový podnik OKD projde reorganizací. Pohledávky OKD přesahují 20 miliard korun. Insolvenční správce Lee Louda ale většinu z nich neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tří miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám