Hlavní obsah

Uchazeče o práci může vyřadit i to, že si včas nepřečetl e-mail, konstatoval soud

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bleskově určený termín výběrového řízení může z ringu o dobré místo ve státní instituci řadu zájemců vyřadit. Úřad klidně pošle pozvánku jen e-mailem, pouhých pár hodin před konáním pohovorů. Zákon tím ale neporuší, když tak učiní ve vztahu ke všem přihlášeným uchazečům. Diskriminace to podle soudů není, vyplývá z judikatury Nejvyššího soudu.

Foto: Archiv, Právo

Žena argumentovala, že se o termínu včas nedozvěděla, neboť neměla přístup k e-mailu (ilustrační foto)

Článek

Ten se před časem zabýval případem, kdy jedno z ministerstev mělo děsně naspěch s obsazením postu generálního ředitele jednoho svého ústavu.

To, že se člověk nedostal k e-mailu, nebo se nestihl v tak krátké době několika hodin připravit a dostavit se do personálního kotle, nehrálo u soudu roli. Ten, kdo je bez práce nebo hledá lépe placené zaměstnání, tak musí zkrátka zůstávat neustále ve střehu a reagovat on-line, vzkázal tím nepřímo soud uchazečům o dobré místo.

Z rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) totiž vyplývá, že i když se to zdá divné, tak státní úřad klidně může k pohovoru zájemce na vysoký řídící post sezvat ze dne na den pouze e-mailem, nikoliv oficiální poštou s alespoň týdenním předstihem.

Nejde o diskriminaci, potvrdil soud

Blíže nespecifikovaná uchazečka o zaměstnání ve vleklém případě, který NS posuzoval, zaslala 6. prosince 2005 přihlášku do výběrového řízení na lukrativní místo generálního ředitele Národního památkového ústavu, které den předtím vyhlásilo na webových stránkách ministerstvo kultury.

Uchazečka se o výzvě ke konkrétnímu termínu pohovoru včas nedozvěděla a toto neobvykle rychlé výběrové řízení zažalovala. Zarážející, respektive „proti dobrým mravům“, řečeno právnickým jazykem, podle žalobkyně bylo, že úřad zájemcům poslal pozvání na osobní pohovor pouze e-mailem a hned na následující den. Považovala to za diskriminaci. Argumentovala, že nemá počítač a prostředky k celodennímu přístupu k elektronické poště. Napadla, že nebyla pozvána ani do prodlouženého výběrového řízení. Požadovala jako odškodnění 200 tisíc korun.

Bezúspěšně. Obvodní soud pro Prahu 1 její žalobu v listopadu 2008 v plném rozsahu zamítl. Kauza šla k odvolacímu soudu, jenž rozhodl stejně, a posléze až k Nejvyššímu soudu. I jeho verdikt vyřčený loni zní: zamítá se.

Soud: nestandardní, ale nediskriminující

Podle NS „diskriminací není, když zaměstnavatel pozve uchazeče k osobnímu pohovoru elektronickou formou (např. e-mailem) v nestandardně krátkém čase před termínem“.

Připustil sice, že pozvání na termín kratší než 24 hodin je skutečně nepřiměřeně krátké, obzvlášť na tak významné výběrové řízení, ale dodal, že tak na tom byli i ostatní zájemci o dané místo, takže o diskriminaci, na niž žalobkyně poukazovala, nešlo.

Nejvyšší soud uvedl, že žalobkyně se sama do výběrového řízení přihlásila elektronickou formou. Personalistům ministerstva přitom nesdělila, že nemá počítač, takže nemohli předpokládat, že se jí pozvání nedostane do ruky.

Pro uchazeče je nyní více než kdy předtím důležité rámcově se orientovat v pracovním právu, neboť na jedno dobré místo se tlačí až desítky uchazečů denně. Na otázku Práva, zda měli problém sehnat zaměstnání, reagovalo v anketě Novinek.cz přes 17 tisíc čtenářů. Přes 67 procent z nich uvedlo, že nemohli dlouho nic sehnat. Relativně bez potíží byla podle hlasování čtvrtina z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám