Hlavní obsah

Uber při vývoji létajících aut spolupracuje s NASA

Novinky, tov

Americká firma Uber bude spolupracovat s Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku (NASA) při simulaci provozu létajících taxi v městském provozu. Informoval o tom server CNN Money.

Foto: Handout, Reuters

Vizualizace podoby létajícího taxi Uber

Článek

Vesmírná agentura NASA bude na počítačích simulovat provoz létajících taxi v hustě obydlených městských oblastech. Její zjištění mají posloužit při vytváření pravidel bezpečného provozu takových strojů v budoucnosti. NASA to oznámila v úterý při zahájení summitu Uber Elevate, který se věnuje právě tématu létajících aut.

Plány na vývoj elektřinou poháněných létajících aut Uber představil poprvé v roce 2016, NASA se stala partnerem programu o rok později, nyní spolupráci ještě prohloubí.

Uber doufá, že první zákazníci se létajícími taxi svezou za pět let, v roce 2023. Podobně jako jízda autem by se lety měly objednávat přes mobilní aplikaci. Auta pro čtyři pasažéry s kolmým startem na vizualizaci připomínají spíše vrtulníky, Uber věří, že nová technologie bude bezpečnější a levnější než dosud existující.

Uber není jedinou firmou, která pracuje na podobné technologii létajících aut. Výzkumem v této oblasti se zabývá evropský výrobce letadel Airbus nebo americký Google. Ten se stejně jako Uber věnuje také rozvoji samořízených aut.

Uber původem z Kalifornie nabízí služby alternativního taxi i v Česku. Minulý týden firma podepsala memorandum s vládou, podle něhož budou muset její řidiči splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Podle taxikářů to však nestačí a řidiči Uberu by měli mít i například taxametry. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám