Hlavní obsah

U čtyř instatních polévek chyběla informace o ionizujícím záření, zjistila kontrola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila při kotrolní akci čtyři vietnamské instantní polévky, které neměly na obalu uvedenou informaci o použití ionizujícího záření. Dva vzorky odebrali v Břeclavi a dva v Praze. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Foto: SZPI

Kontrola potravin ošetřených ionizujícím zářením prokázala porušení předpisů u čtyř šarží instantních polévek z dovozu, uvedla inspekce.

Článek

Kopřiva uvedl, že ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může zamezit vzniku nežádoucích kontaminací u sušených bylin a koření.

„V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí,” uvedl Kopřiva.

V rýži bylo desetkrát víc pesticidů, než je dovoleno, zjistila inspekce

Ekonomika

Inspektoři odebrali 37 vzorků a u čtyř odhalili, že na obalu chybí informace o ozáření, přestože laboratorní analýza použití záření prokázala. Místem odběru vzorků byly velkoobchody. Dva vzorky vietnamské instantní nudlové polévky inspektoři odebrali v Břeclavi, dva v Praze. Polévky měly vepřovou příchuť nebo příchuť mořských plodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám