Hlavní obsah

Tuzemáku hrozí úplný zákaz, může obsahovat karcinogen, zjistil evropský úřad

• Aktualizováno
Novinky, bož

Evropský úřad pro bezpečnost potravin dospěl k závěru, že český tuzemák, dříve známý jako tuzemský „rum“, obsahuje karcinogenní látku. Konkrétně má jít o ethylester kyseliny mravenčí (mravenčan ethylnatý). Ve středu o tom informovaly Hospodářské noviny. Informaci Novinkám potvrdilo ministerstvo zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin obsahuje rumová tresť používaná v tuzemáku ethylester kyseliny mravenčí, který způsobuje rakovinu. Těmito závěry se má zabývat Evropská komise, která by rumové aroma mohla zcela zakázat, uvedl deník.

„Nyní se tímto stanoviskem zabývá Evropská komise. Budeme s Evropskou komisí i s úřadem pro bezpečnost potravin jednat, budeme chtít prostudovat všechny analýzy a vědět, jestli v malém množství, které je například v našem tradičním tuzemáku, je látka při běžné konzumaci pro lidské zdraví nebezpečná,” sdělil Novinkám ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Hlavním argumentem je skutečnost, že použití rumového aroma je z pohledu množství ve finálním výrobku ve velmi nízké koncentraci. V tomto duchu bude Česká republika vystupovat na všech nadcházejících pracovních jednáních v Evropské unii tak, abychom neohrozili zdraví spotřebitelů. Příští týden v úterý budu chtít o dalším postupu jednat se zástupci Evropské komise,“ dodal ministr.

Tuzemský „rum“ je tradiční český alkoholický nápoj. Vznikl už za Habsburků jako náhražka za pravý rum vyráběný destilací ze zkvašené cukrové třtiny. Tuzemák se vyrábí z potravinářského lihu s přidáním rumového aromatu a má výraznější chuť než skutečný rum.

Od 1. ledna 2003 se kvůli evropským pravidlům přestal používat nepřesný název „rum tuzemský“, neboť ve skutečnosti nejde o rum, a byl nahrazen novým výrazem „tuzemák“.

Reklama

Výběr článků

Načítám