Hlavní obsah

Slováci necestovali do zahraničí, Tatry praskají ve švech

Právo, ivi
Bratislava

Slováci poslechli rady epidemiologů a letos necestovali na zahraniční dovolenou, což způsobilo mnohem větší zájem například o Vysoké Tatry. Provozovatelé ubytovacích zařízení zaznamenali na začátku července 20procentní nárůst ve srovnání s loňským rokem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační fotografie

Článek

„Lidé nejeli letos k moři, ale k nám. Nejvíc máme Slováků, Čechů, Poláků a Maďarů,“ řekl deníku Nový Čas ředitel tatranského hotelu Jozef Bendžala. Zvýšený zájem turistů o Tatry však způsobil komplikace v dopravě.

„Přeplněné vozy tatranské železnice, teplo a k tomu rouška. Nebyl to právě nejlepší zážitek,“ svěřila se listu 72letá Monika, která přijela do Tater s dcerou a vnoučaty.

Nový Čas popisuje také situaci 34letého českého turisty Jakuba, který si zapomněl roušku na hotelu a snažil se vyrobit náhradní z ručníku, aby vůbec mohl tatranskou železnicí cestovat.

„Doufal jsem, že na nádraží budou roušky prodávat. Bohužel tomu tak není, tak improvizuji,“ řekl. Problémy v dopravě způsobuje i fakt, že letos začala rekonstrukce tatranské zubačky mezi Štrbou a Štrbským Plesem. Místo zubačky jezdí autobusy.

Český senior přecenil v Nízkých Tatrách síly a noc strávil pod širákem

Evropa

Hospodárske noviny upozornily, že tatranské hotely jsou v červenci plné, ale o slovenská města projevují turisté mnohem menší zájem než v uplynulých letech. Některé hotely ve městech nedosahují ani 20procentní obsazenost, chybí hlavně zahraniční turisté.

„Situace v cestovním ruchu je stále kritická a očekáváme, že po skončení letní turistické sezony se na celém Slovensku ještě výrazně zhorší,“ uvedl generální manažer hotelů a restaurací Slovenska Marek Harbuľák. Ze slovenských měst se těší největšímu zájmu turistů Banská Štiavnica ve střední části země.

Maďar: Cestování může vyvolat druhou vlnu, jediná jistota je zůstat doma

Domácí

Kromě Tater si v létě zatím dobře vedou také lázně, kde dosahuje obsazenost 70 až 90 procent. Lázeňské město Piešťany však hlásí vytíženost jen od 50 do 70 procent a čísla zdaleka nedosahují loňské hodnoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám