Hlavní obsah

Inflace v Turecku klesla pod 40 procent, je nejníž za rok a půl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Turecku se dál snižuje, v květnu činila 39,6 procenta a poprvé od začátku loňského roku je pod hranicí 40 procent. Ve své zprávě to v pondělí uvedl turecký statistický úřad. Zlevňuje bydlení, zatímco růst cen potravin a nápojů se prakticky zastavil. Dál však oslabuje turecká lira, které nepomohlo ani zvolení uznávaného ekonoma do funkce ministra financí v nové vládě.

Foto: Cagla Gurdogan, Reuters

Nový turecký ministr financí Mehmet Şimşek.

Článek

Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,04 procenta po růstu o 2,39 procenta v předchozím měsíci. Analytici se domnívali, že ceny meziměsíčně klesnou, a to o 0,2 procenta, uvedla agentura Reuters. U meziroční inflace čekali snížení na 39,2 procenta. Loni na podzim inflace v Turecku přesáhla 85 procent a byla nejvyšší téměř za čtvrt století.

Na devizovém trhu v minulém týdnu pokračovala v poklesu turecká lira, která k dolaru spadla na historické minimum 21,8 liry. Trh spoléhal na to, že ke stabilizaci kurzu přispěje právě volba nového ministra financí Mehmeta Şimşeka, což se ale zatím nestalo. Şimşek je ekonom, který má respekt v zahraničí i mezi investory. Lira se na konci minulého týdne přesto od minima k dolaru odpoutala a mírně zpevnila.

Pokles kurzu ale v pondělí ráno pokračoval. Měna oslabovala téměř o jedno procento a pohybovala se kolem 21,1 liry za dolar. Nebyla tak daleko od rekordního minima 21,8 liry, kde se ocitla minulý týden.

Inflace v eurozóně je nejníž za více než rok. Klesla na 6,1 procenta

Ekonomika

Šestapadesátiletý Şimşek si získal důvěru finančních trhů za svého působení ve funkci ministra financí a místopředsedy vlády v letech 2009 až 2018. V neděli řekl, že země nemá jinou možnost než opět začít postupovat racionálně.

Jmenování Mehmeta Şimşeka ministrem financí je vnímáno jako signál, že nově zvolená vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se odklání od snižování úrokových sazeb, kterým se Turecko z Erdoganova popudu snažilo bojovat s vysokou inflací, i když tradiční ekonomická teorie v podobné situaci doporučuje sazby zvyšovat. Právě netradiční přístup k boji s inflací byl podle ekonomů hlavní příčinou propadu kurzu liry.

„Je zde naděje, že (Şimşek) by mohl nastolit v ekonomice tolik potřebný řád a účinněji spolupracovat s trhem,“ řekl portfolio manažer Mohammed Elmi, který má ve společnosti Federated Hermes na starosti investice s pevným výnosem na rozvíjejících se trzích.

Turecká lira po Erdoganově vítězství klesla na rekordní minimum

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám