Hlavní obsah

Turecko láká movité obyvatele na daňovou amnestii

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Tureckým parlamentem prošla v úterý daňová amnestie, která má být jakousi návnadou pro movité Turky, aby si převedli svůj majetek ze zahraničí bez sankčních poplatků a pokut. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Lodě na Bosporu v Istanbulu

Článek

Bohatí jednotlivci i jednotlivé společnosti mají čas na převedení finančních prostředků a jejich nahlášení do konce června. Zdanění pak bude v tomto případě dvouprocentní. Pokud by tak neučinili, daň by mohla dosáhnout výše 30 až 40 procent.

Úřady nebudou ani prověřovat, zda majetek pocházel z Turecka a vlastníci ho drželi nelegálně v zahraničí.

Turecko sáhlo k obdobnému řešení už v roce 2009, aby pomohlo zmírnit důsledky globální finanční krize. V souvislosti s tím získalo do rozpočtu přibližně 50 miliard tureckých lir (podle současného kurzu asi 550 miliard korun).

Turecko se v roce 2011 stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropě, když hrubý domácí produkt stoupl o 8,5 procenta. Loni však ekonomika vykázala výrazné zpomalení na 2,2 procenta. Vláda si od tohoto kroku slibuje opětovné ekonomické oživení před volebním cyklem, který započne v příštím roce. V roce 2014 se mají konat místní a prezidentské volby, o rok později pak volby parlamentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám