Hlavní obsah

Turecká lira po nezdařeném pokusu o puč posílila vůči dolaru

Turecká lira v pondělí zpevnila vůči americkému dolaru, a oživila tak po pátečním prudkém propadu vyvolaném zprávami o pokusu o vojenský převrat v Turecku. Obavy investorů z politické nejistoty a geopolitického rizika se po nezdařeném pokusu části armády o státní převrat zmírnily, což se projevilo i v klesajícím kurzu japonského jenu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu turecké liry k dolaru

Článek

Turecká měna ráno zpevňovala o zhruba dvě procenta na 2,9585 liry za dolar. Poté, co turecký premiér v pátek v noci oznámil, že se v zemi odehrává pokus o převrat, se lira propadla vůči dolaru o téměř pět procent, což byl největší celodenní propad od finanční krize v roce 2008.

Burza v Istanbulu po otevření nepatrně posílila, vzápětí ale začala klesat a oproti pátku ztrácí téměř čtyři procenta.

BEZ KOMENTÁŘE: Erdoganovi stoupenci vyslyšeli prezidenta a vyšli do ulic. V Istanbulu na jednom z mostů přes Bospor na ně vzbouření vojáci stříleli (záběry z pátku 15. července)Video: Reuters/AP

Evropské burzy po zahájení obchodování rostou do jednoho procenta.  Pražská burza po deváté hodině rostla o půl procenta.

Analytik: Riziko hlavně pro Turecko

Nezdařený pokus o vojenský převrat v Turecku si v noci z pátku na sobotu vyžádal 290 mrtvých a více než 1400 zraněných. Ve vazbě skončilo už kolem 6000 příslušníků armády a justice. Po případných spiklencích turecké úřady nadále pátrají.[celá zpráva]

"Geopolitické riziko opět vystrčilo růžky," uvedl podle agentury Bloomberg analytik Shane Oliver ze společnosti AMP Capital Investors se sídlem v Sydney. "V Turecku to je ale přinejmenším čtvrtý pokus o puč od roku 1960 a já předpokládám, že trvalý vliv na světové trhy mít nebude," dodal.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Vojáci zadržení v Istanbulu se snaží před rozvášněným davem schovat do autobusu. Snímek z 16. července 2016

Pro evropskou či globální ekonomiku bude mít pokus o vojenský převrat v Turecku minimální význam, myslí si také analytik společnosti Deloitte David Marek. Ovšem pro Turecko, které už před tím patřilo mezi nejzranitelnější ekonomiky kvůli vnější nerovnováze, to podle něj znamená další zvýšení rizika a tlak na pokles kurzu turecké liry a dalších finančních aktiv.

Turecká armáda provedla v posledních desetiletích tři převraty

Turecká armáda je druhá největší po USA v rámci zemí NATO, byla dlouho rozhodující silou v zemi a označovala se za garanta sekulární podoby Turecka. Od nástupu k moci proislámského premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana v roce 2003 se vliv armády postupně snižoval.

- Turecká armáda (TAF) pokládá samu sebe za strážce ideologie zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka, což je oficiální státní ideologie, zvláště v zachování laického charakteru republiky.

- Po vyhlášení Turecké republiky v roce 1923 zakázal první prezident Atatürk politické aktivity vojenských důstojníků v aktivní službě zákonem z roku 1930.

- Po vojenském převratu v roce 1960 však Výbor národní jednoty vydal nový zákon o tureckých ozbrojených silách, který legitimizoval jejich zásahy do politiky. V pozdějších převratech a pokusech o převrat byly části tohoto zákona používány k ospravedlnění politických aktivit armády.

- Armáda v minulosti několikrát výrazně zasáhla do politiky a převzala moc. Provedla tři převraty - 27. května 1960, 12. března 1971 a 12. září 1980. Po převratu v roce 1960 armáda popravila prvního demokraticky zvoleného prezidenta Adnana Menderese.

zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Proč převrat v Turecku nevyšel

Několik pátečních hodin se zdálo, že stovky tureckých vojáků převzaly v zemi strategické body v Ankaře i Istanbulu. Po prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi...

Výběr článků

Načítám