Hlavní obsah

Turecká centrální banka šokovala trhy. Snížila úrok i při 80procentní inflaci

Navzdory téměř 80procentní inflaci turecká centrální banka ve čtvrtek snížila základní úrokové sazby o procentní bod na 13 procent. Šokovala tak finanční trhy, uvedla agentura Reuters.

Foto: Cagla Gurdogan, Reuters

Logo turecké centrální banky.

Článek

Banka snížení úroků zdůvodnila potřebou podporovat růst domácí ekonomiky. Turecká lira na její rozhodnutí reagovala výrazným poklesem.

„Je důležité, aby finanční podmínky zůstaly příznivé pro zachování dynamiky růstu průmyslové výroby a pozitivního trendu zaměstnanosti v období rostoucí nejistoty ohledně globálního růstu a také eskalujícího geopolitického rizika," zdůvodnil své překvapivé rozhodnutí výbor pro měnovou politiku centrální banky.

Snížení sazeb o sto bazických bodů (jeden procentní bod) tak označila banka při současném výhledu jako adekvátní.

Inflace v Turecku v červenci stoupla na 79,6 procenta

Ekonomika

Zatímco centrální banky ve zbytku světa úrokové sazby postupné zvyšují, aby tlumily rostoucí inflaci, Turecko se vydalo opačným směrem. V zemi přitom v červenci dosáhla meziroční míra inflace 79,6 procenta.

Snížení úroků vzhledem k vysoké inflaci nepředpovídal ani jeden z analytiků oslovených agenturou Reuters. „Nemám slov,” poznamenal analytik Kieran Curtis ze společnosti Abrdn.

Podle opozice a nezávislých ekonomů navíc turecký statistický úřad neuvádí pravdivé informace a inflace je daleko vyšší. Poslední odhady Skupiny pro výzkum inflace (Enag), kterou tvoří nezávislí turečtí ekonomové, uváděly meziroční růst spotřebitelských cen až o 175,5 procenta, což je více než dvojnásobek oficiální míry.

Erdogan je proti vysokým sazbám

Centrální banka zatím v letošním roce držela základní úrokovou sazbu na 14 procentech, v posledních čtyřech měsících loňského roku ji celkem o pět procentních bodů snížila. Toto uvolňování měnové politiky vyvolalo v Turecku měnovou krizi, která vedla k vzestupu inflace, uvedl Reuters.

Erdogan je na Ukrajině

Evropa

Do snižování úrokových sazeb tlačí banku autoritářský prezident Recep Tayyip Erdogan, který doufá, že tak povzbudí hospodářský růst. Erdogan se považuje za nepřítele vysokých úrokových sazeb a v rozporu s tradiční ekonomickou teorií už dříve řekl, že vysoké úroky inflaci způsobují.

Turecká lira se v loňském roce vůči dolaru propadla o 44 procent, což prostřednictvím dražšího dovozu zvýšilo inflaci. Od začátku letošního roku turecká měna oslabila o dalších asi 27 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám