Hlavní obsah

Tuberkulóza, mor nebo vzteklina. Česko je v obklíčení zvířecích nemocí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Okolní země se potýkají s řadou nákaz, které se v České republice v současné době zatím nevyskytují. Jedná se například o tuberkulózu skotu, vzteklinu, slintavku nebo kulhavku, jak informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Německu byl podle mluvčího zaznamenán v několika případech výskyt tuberkulózy v chovech skotu, ve Francii se objevila infekční anémie koní a Itálii trápí katarální horečka ovcí.

V Polsku se potýkají s virovou hemorhagickou septikémií u ryb, v Lotyšsku řádí klasický mor prasat u černé zvěře a v Rumunsku stále zaznamenávají infekční anémii koní a vzteklinu.

V Turecku, které aspiruje na členství v Evropské unii, je podle Dubna stále řada ohnisek slintavky a kulhavky, dále pseudomor drůbeže (Newcastleská choroba drůbeže), mor malých přežvýkavců, vzteklina a vyskytuje se též anthrax.

„Z uvedeného je zřejmé, že je na místě být stále obezřetní při uskutečňovaném obchodu jak s živými zvířaty, tak s potravinami živočišného původu,“ připomněl Duben. Znamená to jisté varování i pro cestující do rizikových oblastí, zejména do zemí mimo Evropskou unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám