Hlavní obsah

Tržby v maloobchodě v prosinci vzrostly, za celý loňský rok ale propadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tržby v maloobchodě v prosinci meziročně vzrostly o 1,6 procenta. Jedná se o druhé meziroční zvýšení tržeb v řadě, v listopadu byl růst 0,9 procenta. Předtím tržby klesaly 18 měsíců v řadě. Za vyšším růstem v prosinci stály zejména prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Naopak tržby za prodej potravin znovu klesly. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

„Na zvýšení (tržeb) se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Z nepotravinářského zboží dosáhly nevyššího meziročního růstu tržeb prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky. Tržby za prodej potravin klesaly nepřetržitě již dvacátý měsíc v řadě, tempo poklesu se však v prosinci zmírnilo,“ uvedla k meziročnímu srovnání Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Maloobchodní tržby za prodej nepotravinářského zboží meziročně vzrostly o 2,5 procenta, za pohonné hmoty o 2,3 procenta. V případě potravin klesly o 0,2 procenta, uvedli statistici.

V meziměsíčním srovnání se tržby v prosinci zvýšily o 0,2 procenta. Nejvíce se na tom podílel prodej pohonných hmot, kde tržby vzrostly o 0,9 procenta, u potravin naopak klesly o 0,4 procenta.

Carrefour se vrací do Česka. Vlastní prodejny ale mít nebude

Ekonomika

ČSÚ zveřejnil také údaje za celý rok 2023, kdy se maloobchodní tržby snížily o 4,1 procenta. U potravin byl pokles ještě výraznější, když činil 5,3 procenta, u nepotravinářského zboží to bylo o něco méně (-5,2 %). V případě pohonných hmot tržby vzrostly bezmála o pět procent.

Omezování domácností končí

„Postupné oživení reálných nákupů, které je patrné už od listopadu, dává tušit, že více než dvouletý negativní trend omezování domácností už končí. Začal s rostoucí inflací likvidující kupní sílu obyvatel a také s poklesem inflace končí,“ zhodnotil prosincová čísla hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Finanční situace domácností se tak podle něj v průběhu letošního roku začne zlepšovat, díky čemuž se budou do „normálu“ pozvolna vracet také nákupy v obchodech. „Spotřeba domácností bude v letošním roce jedním z hlavních motorů české ekonomiky, ale zřejmě nebude natolik silná, aby se už letos vrátila na předpandemickou úroveň,“ dodal.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák si všiml, že extrémní propad zaznamenaly v posledních dvou letech hlavně tržby za potraviny. „Ty se hodnotově ve stálých cenách dostaly na rok 2014. Může za to především velmi vysoký růst cen potravin v kombinaci s propadem reálných mezd a přelitím části poptávky do zahraničí, především do Polska,“ vysvětlil.

Stejně jako Dufek však očekává, že letos dojde ve spotřebě domácností k oživení. Důvodem je zvolnění inflace ke třem procentům, a tím pádem i růst reálných mezd.

„Roli v oživení maloobchodu může sehrát i pokles míry úspor českých domácností, které jsou v posledních čtyřech letech výrazně nadprůměrné. Zároveň se však nedomnívám, že dříve vytvořené úspory budou vrhnuty do spotřeby, obzvláště když jsou mezi české domácnosti rozprostřeny velmi nerovnoměrně. Většina nadúpsor totiž připadá na čtvrtinu nejbohatších domácností,“ doplnil Novák.

Světové ceny potravin v lednu klesly na téměř tříleté minimum, uvedla FAO

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám