Hlavní obsah

Trump zbohatl o miliardy dolarů. Peníze ale nemůže použít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se bude na podzim znovu ucházet o nejvyšší funkci v Bílém domě, za týden zbohatl o pět miliard dolarů (117,3 miliardy Kč) a hodnota jeho majetku se ztrojnásobila. Vyplývá to z aktualizovaného žebříčku Bloombergu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Hodnota Trumpova majetku podle žebříčku agentury dosahovala v pátek 7,48 miliardy dolarů, což ho řadilo na 350. místo v pořadí nejbohatších lidí světa. O týden dříve činilo jeho jmění 2,5 miliardy dolarů. Trump je tak nyní dokonce bohatší než například George Soros, který je v žebříčku s majetkem 7,16 miliardy dolarů na 377. místě.

Za skokovým nárůstem stojí uvedení společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG) na americkou burzu Nasdaq a započtení hodnoty akcií veřejně obchodované firmy. Akcie od úterního uvedení na burzu rostly. TMTG vstoupila na akciový trh prostřednictvím fúze s veřejně obchodovanou firmou Digital World Acquisition.

Akcie firmy TMTG se ve čtvrtek prodávaly okolo 62 dolarů za kus, což firmu ohodnocuje na 8,4 miliardy dolarů (197,2 miliardy Kč). Trump v ní drží majoritní podíl, téměř 60 procent.

Akcie prodělávající Trumpovy firmy vstoupily na burzu raketovým růstem

Ekonomika

Na peníze prostřednictvím těchto akcií však nesmí exprezident USA sáhnout. Na Wall Street totiž platí „dohoda o uzamčení“ po dobu šesti měsíců, kdy hlavní akcionář nemůže akcie prodat ani nějak jinak s nimi nakládat. Jde o obranu firem před velkými investory, kteří by chtěli svůj podíl okamžitě prodat, čímž by však mohli výrazně snížit cenu akcií. Nabyté peníze tak Trump má zatím jen na papíře.

Digital World sice mohla od dohody o uzamčení upustit ještě před uzavřením fúze, ovšem nestalo se tak. Podle některých právních expertů se ještě nabízí cesta, že by se představenstvo nové společnosti mohlo rozhodnout dohodu o uzamčení změnit. Takové rozhodnutí správní rady by ovšem mohlo dotyčné vystavit právnímu přezkumu. Museli by ukázat, že to dělají ve prospěch akcionářů, uvedl server časopisu Fortune.

Peníze by se přitom Trumpovi hodily. Potřebuje totiž newyorskému soudu zaplatit pokutu ve výši 454 milionů dolarů (10,6 miliardy Kč) v případu manipulací s hodnotou svého majetku, přičemž jeho právníci tvrdí, že tolik peněz jejich klient k dispozici nemá. V pondělí mu soud alespoň umožnil jako záruku zaplatit jen 175 milionů dolarů (4,1 miliardy Kč), čímž se vyhne zabavení majetku, než zaplatí zbytek. Na uhrazení záruky dostal deset dní.

Analytikům se aktuální cena TMTG, jejíž součástí je sociální síť Truth Social, zdá být nadhodnocená. Výzkumná společnost Similarweb odhadla, že v únoru měla Truth Social, kterou Trump využívá jako hlavní platformu k oslovení voličů, zhruba pět milionů aktivních uživatelů. To je nesrovnatelně méně než TikTok, který má dvě miliardy uživatelů, či Facebook se třemi miliardami uživatelů.

Odvolací soud se nad Trumpem smiloval. Prozatím musí zaplatit jen dílčí záruku

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám