Hlavní obsah

Trhy znovuzvolení Zemana neotřese. Investory bude zajímat politický vývoj, soudí ekonomové

Zvolení Miloše Zemana prezidentem nebude mít podle analytiků bezprostřední vliv na finanční trhy ani ekonomiku. Investoři ale budou sledovat další politický vývoj v ČR se značnou obezřetností. Vítězství Zemana může také podle ekonomů podpořit export na východní trhy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Samotné znovuzvolení Zemana na Hrad bude mít neutrální dopad na českou ekonomiku. Na ekonomiku mají největší vliv rozhodnutí vlády a centrální banky. Ani jeden z kandidátů na post prezidenta neměl v programu diskuzi o změně ekonomického nastavení v ČR. Ekonomice se daří a jen málokterý politik by se teď chtěl pouštět do zásadních ekonomických změn a směřování země,” řekl Novinkám ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Prezident Zeman bude určitě pokračovat ve svých úzkých vztazích s Ruskem a Čínou. Z toho budou profitovat zejména velké společnosti. Pro malé a střední podniky v ČR je mnohem důležitější podpora vnitřního spotřebitelského trhu a využívání evropských dotací. Pokud bude Zeman propagovat ČR na Východě, tak bude vhodné, aby vláda propagovala ČR zase na Západě,” dodal.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška má ale Česko v očích investorů nakročeno zařadit se mezi „problémové" země EU, jejichž politice chybí konstruktivnost a snaha hledat širší konsensus.

„Staronový prezident tento obraz Česka ve světě stěží vylepší. Odhadnout, do jaké míry ovlivní nedobrá politická situace českou ekonomiku v dlouhodobém horizontu, by ale byla čirá spekulace," uvedl Sobíšek.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zprava prezident Miloš Zeman, jeho manželka Ivana a dcera Kateřina na tiskové konferenci v TOP Hotelu Praha

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček rizika pro hospodářství po znovuzvolení Zemana nevidí. „Až se v pondělí otevřou trhy, nelze očekávat, že výsledek prezidentských voleb výrazně ovlivní cenu akcií či kurz koruny. Vítězství Miloše Zemana přináší z krátkodobého pohledu stabilitu pro naše hospodářství. Ve střednědobém horizontu mohou vznikat nové příležitosti pro české exportéry na východních trzích,” řekl Novinkám. Podle něj přitom větší míra diverzifikace zahraničního obchodu navýší odolnost tuzemské ekonomiky a sníží enormní závislost na evropském trhu.

„Českému hospodářství se v současné době mimořádně daří. Obhajobou mandátu prezidenta Zemana nevznikají žádné důvody, proč by tomu v budoucnu mělo být jinak,” dodal Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám