Hlavní obsah

Trh s větrnou energií zpomalí, tvrdí studie

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trh výrobců větrné energie zpomalí. Vyplývá to z mezinárodní studie společnosti Roland Berger Strategy Consultants.

Foto: Profimedia.cz

Větrná elektrárna

Článek

„V Evropě trhy stagnují především v segmentu pevninských větrných elektráren. To je zaviněno zejména nasycením tohoto segmentu a malými vládními investicemi v zemích, jako je Španělsko,“ uvedl Alexander Kainer z Roland Berger Strategy Consultans s tím, že lepší příležitosti nabízí větrné elektrárny na moři.

Zatímco mezinárodní trh s větrnou energií v minulých několika letech dosahoval dvouciferného růstu, zpomalí se v období 2010 až 2015 na růst okolo pěti procent ročně. V dalších pěti letech pak poroste zhruba čtyřprocentním tempem.

Rychlý růst v Číně

Čínský trh s větrnou energií poroste obzvláště rychle v příští dekádě. Průměrný roční růst instalované kapacity větrné energie mezi lety 2010 a 2015 bude 18 GW, v období 2015 až 2020 poroste instalovaná kapacita průměrným tempem 20 GW za rok.

Dodavatelé zařízení z Asie zaplavují mezinárodní trhy. Již dnes je osm z deseti největších dodavatelů součástek pro větrné turbíny z Asie. Nabízí mnohem nižší ceny než ostatní konkurenti. Průměrná cena větrných turbín klesla od roku 2008 o 22 procent.

„Snižující se ceny, tvrdá konkurence z Asie a pomalý růst na trhu s větrnou energií povedou ke konsolidaci mezi výrobci energie a dodavateli. Klíčoví výrobci a dodavatelé musí spolupracovat,“ dodává Kainer.

Reklama

Výběr článků

Načítám