Hlavní obsah

Travel Service kupuje třetinu akcií ČSA, bude mít druhý největší podíl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Společnost Travel Service koupí od aerolinek Korean Air 34 procent akcií Českých aerolinií (ČSA). Travel Service tak bude po Korean Air, jimž v ČSA zůstane 44 procent, druhým největším akcionářem ve společnosti. Celou transakci ještě musí schválit příslušné antimonopolní úřady, což může trvat i několik měsíců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Letadlo společnosti Travel Service

Článek

Vedle Korean Air a Travel Service jsou dalšími akcionáři Český aeroholding s podílem 19,74 procenta a Česká pojišťovna s podílem 2,26 procenta.

„Vstup do ČSA bereme nejen jako strategickou kapitálovou investici, ale i jako příležitost spolupracovat s Korean Air, který patří mezi největší světové letecké přepravce. Ze vzájemného propojení sítí Korean Air, Travel Service a ČSA budou profitovat především cestující,“ uvedl předseda představenstva Travel Service Jiří Šimáně.

Travel Service je největší českou leteckou společností, která od svého vzniku v roce 1997 výrazně expandovala a působí v České republice, na Slovensku, Maďarsku, Polsku, Švýcarsku, Francii a na Kanárských ostrovech. Travel Service provozuje charterové lety, pravidelné linky pod obchodní značkou SmartWings a privátní lety kategorie Business Jet.

Jak informovala mluvčí Českého aeroholdingu Michaela Lagronová, rozhodnutí uplatnit svou opci na dalších 34 procent akcií ČSA a poté tyto akcie prodat českému leteckému dopravci Travel Service vysvětluje společnost Korean Air mimo jiné tím, že plánuje posílit své působení v Evropě a podpořit ruzyňské letiště jako centrální středoevropský letecký uzel.

Desítky nových destinací

Korean Air získá díky vstupu Travel Service do ČSA napojení do dalších zhruba 40 nových destinací v Evropě, do kterých budou moci jejich cestující po přestupu na Letišti Václava Havla v Praze nově doletět.

Korean Air koupil letos na jaře 44procentní podíl akcií ČSA za necelých 70 miliónů korun. Kupní smlouva obsahovala i klauzuli na předkupní právo nákupu zbylých akcií Českého aeroholdingu. Vzhledem k tomu, že je nový akcionář Travel Service českým dopravcem, neztratí ČSA status tzv. národního dopravce. [celá zpráva]

„Rozvoj Letiště Václava Havla v Praze jako středoevropského hubu je pro nás naprosto klíčovou záležitostí. Skutečnost, že Korean Air přivádí do Českých aerolinií dalšího důležitého partnera, je krokem k naplnění tohoto záměru,“ řekl Miroslav Dvořák, předseda představenstva a generální ředitel Českého aeroholdingu.

Šéf ČSA skončí

V souvislosti se změnou akcionářské struktury v ČSA oznámil Philippe Moreels, stávající předseda představenstva a prezident společnosti, svůj záměr rezignovat na obě pozice.

„Vstup společnosti Travel Service do Českých aerolinií vítám a zároveň ho vnímám jako vyvrcholení jejich náročné čtyřleté restrukturalizace. V této nové fázi budou ČSA potřebovat novou krev a změnu stylu řízení. Je tedy logické, aby se po dokončení transakce všichni akcionáři dohodli na novém prezidentovi společnosti,“ uvedl Moreels.

Moreels tak hodlá rezignovat z obou funkcí v ČSA po schválení transakce antimonopolními úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám