Hlavní obsah

Podepsáno. Korejci získali podíl v ČSA

Praha
Aktualizováno

Jihokorejská společnost Korean Air podepsala kupní smlouvu, na jejímž základě získala 44procentní podíl akcií Českých aerolinií (ČSA). Za tento podíl zaplatí částku 67,5 miliónu korun.

Vláda prodala podíl v ČSA Video: Novinky

 
Článek

Jihokorejské aerolinky tak na základě smlouvy získají jedno místo v dozorčí radě ČSA a rovněž i snadnější přístup na trh letecké dopravy v Evropě.

Vstup Korean Air do ČSA je krok správným směrem, řekl u příležitosti podpisu kontraktu předseda vlády Petr Nečas (ODS). Podle něj jsou korejské aerolinie špičkovou společností, která působí na rychle rostoucím asijském trhu. Z toho má do budoucna profitovat i pražské letiště, které se stane uzlovým bodem pro přestup z Asie, zopakoval premiér.

„Pro nás jsou České aerolinie důvěryhodným partnerem, s nímž chceme expandovat do střední a východní Evropy. Jsme přesvědčeni, že česká letecká společnost má velký prostor pro růst,“ uvedl Yang Ho Cho, předseda představenstva Korean Air.

Rozvoj ČSA i zaměstnanosti

Jak připomněl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), spoluprací mezi oběma leteckými společnostmi bude zajištěn další rozvoj ČSA, stejně jako zaměstnanost v regionu. Stoupat má v této souvislosti i perspektiva a význam Letiště Václava Havla Praha.

„Vážím si toho, že tak významná letecká společnost, jakou je Korean Air, se rozhodla podpořit rozvoj Českých aerolinií a Letiště Václava Havla Praha. V jeho rámci by ČSA zajišťovaly dopravu transferových cestujících po Evropě, a to návazně na koordinaci letových řádů obou společností, což povede ke zvýšení využití stávajících kapacit ČSA,“ sdělil Miroslav Dvořák, generální ředitel a předseda představenstva Český aeroholding.

Hodnota celých ČSA podle nedávného odhadu společnosti Ernst & Young činí 148 miliónů korun, cena nabízená Korejci tak podle odborníků odpovídá hodnotě požadovaného podílu. Kromě Korean Air o ČSA zprvu projevily zájem rovněž Qatar Airways, nakonec ale závaznou nabídku ke koupi dlouhodobě ztrátových ČSA nepodaly.

ČSA v roce 2011 hospodařily se ztrátou 241 miliónů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly hrubý zisk 76 miliónů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. V roce 2009 měly ČSA ztrátu 3,7 miliardy korun. Loňské výsledky společnost dosud neoznámila.

Reklama

Související články

Korean Air podal nabídku na vstup do ČSA

Korejská letecká společnost Korean Air podala nabídku na vstup do Českých aerolinií. Podle webu Air Transport World (ARW) má zájem o 44 procent akcií ČSA....

Vláda schválila prodej části ČSA Korejcům

Vláda odsouhlasila prodej 44procentního podílu Českých aerolinií (ČSA) korejské letecké společnosti Korean Air. Smlouva by měla být podepsána 9. dubna. Korean...

Výběr článků

Načítám