Hlavní obsah

To je mám zachránit já? Majitel ubytovny byl v šoku, když od Liberty obdržel nové ceny elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Je to neférové a likvidační. Tak smýšlí o navýšení cen za elektřinu ze strany huti Liberty Ostrava Rudolf Šadibol, majitel ubytovny v ulici U Učiliště v Ostravě-Kunčicích. Zvýšení cen od ledna o tisíce korun za megawatt považuje ze strany huti za nesmyslný krok, kterému se chce bránit.

Foto: Pavel Karban, novinky.cz

Kvůli vysoké ceně za elektřinu od huti Liberty Ostrava musel majitel ubytovny U Učiliště v Ostravě-Kunčicích Rudolf Šadibol navýšit ceny.

Článek

„Ceny elektřiny klesají a Liberty nám od ledna začala účtovat cenu 9400 korun za megawatt. Dosud jsme platili průměrně měsíčně asi 45 tisíc, za leden nám poslali fakturu na 135 tisíc. Je to normální?“ ptá se Šadibol rozčileně. Nechápe, proč Liberty tak rapidně zdražila cenu dodávané elektřiny.

„Jak je to možné? Může to dělat? Je to snad jejich restrukturalizační plán, který je má zachránit? Jak můžou chtít zneplatnit smlouvy s Tamehem z důvodu vysokých cen, když nám dělají to samé,“ povzdychl si podnikatel.

Dodal, že k navýšení ceny huť přistoupila bez jakéhokoliv upozornění. „V našem areálu jsou i jiné budovy, kde je jiný dodavatel, kterému se letos platí 3400 korun za megawatt,“ uvedl.

Majitel ostravské ubytovny: Cítím se jako rukojmí těch dvou, co se přou

Domácí

Lednovou fakturu proto Šadibol reklamoval. Odpovědí od Liberty pak byla únorová faktura na 110 tisíc korun. „Nevím… Liberty nás zlikvidovala už částečně tím, že nám vypnuli v prosinci nezákonně teplo. A teď nám zdražili takhle elektřinu, když všichni zlevňují. Vždyť to je nehumánní a likvidační,“ poukázal s tím, že on proto musel navýšit cenu za ubytování o 30 korun na lůžko a noc.

„A začali nám odcházet hosté. Firmy si raději pronajmou nebo koupí byt, kam nacpou i sedm chlapů,“ prozradil. Bojí se, že Liberty může energie používat i jako způsob konkurenčního boje, protože i huť provozuje nedaleko vlastní ubytovnu.

Odejít nemůže

Zatímco každý jiný odběratel by si našel nového a hlavně levnějšího dodavatele elektřiny, Šadibol to s ubytovnou udělat nemůže. Budova je totiž napojena na vnitřní distribuční síť Liberty Ostrava, do níž Liberty jiného dodavatele elektrické energie nepustí.

„Už to řeším sedm let na Energetickém regulačním úřadu a teď u soudu, ale marně. Liberty tvrdí, že nás nemůže nikdo převzít, protože ta síť je nedostatečná. Přitom přes tu stejnou síť nám dodávají elektřinu sami. To nechápu,“ postěžoval si muž, jenž je kvůli současnému navýšení ceny elektřiny připraven dál bojovat.

Foto: Pavel Karban, novinky.cz

Majitel ubytovny Rudolf Šadibol

Ostravská huť nechtěla ceny za dodávky elektřiny komentovat. „Všem firmám jsou fakturovány smluvní ceny dle platných smluv, které jsou podepsány i z jejich strany, a dle platných obecně závazných vyhlášek,“ stručně odpověděla mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

K účtovaným cenám pro Šadibolovu ubytovnu se konkrétně vyjádřit nechtěla.

Konkrétní pomoc nenabídl majiteli ubytovny ani Energetický regulační úřad. „Záleží na tom, jak je koncipovaná smlouva a co všechno obchodníkovi umožňuje. To je klíčové hlavně u odběratelů z řad firem. Energetický zákon totiž chrání primárně spotřebitele, typicky domácnosti, případně podnikající fyzické osoby,“ sdělil mluvčí úřadu Jan Hamrník s tím, že může pouze obecně doporučit pečlivě si prostudovat smlouvu a v případě jejího porušení dodavatele žalovat u soudu.

Soud prodloužil ochranu pro huť Liberty Ostrava. Moratorium ji chrání před insolvencí i exekucemi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám