Hlavní obsah

Tlustý chce hledat podporu pro rozpočet u všech stran

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Klíčovým dnem pro osud rozpočtu na rok 2007 bude příští pondělí. Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) bude ten den jednat s představiteli všech parlamentních stran o tom, zda podpoří vládní návrh státního rozpočtu.

Článek

Pondělní jednání ovlivnilo i středeční zasedání klíčového rozpočtového výboru. Ten odložil závěrečné hlasování o rozpočtu až na úterý, tedy až po politických konzultacích. Zatím má Tlustý (ODS) jistotu, že rozpočet podpoří jeho vlastní strana, přidají se, jak řekl člen rozpočtového výboru Miroslav Kalousek, i lidovci. Pro rozpočet budou patrně zelení. Ani to však pro schválení rozpočtu nestačí.

Jediná strana, která deklarovala svůj záporný postoj, jsou komunisté. Rozpočet v sobě ukrývá příliš mnoho rozporů, říká místopředseda rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM). A tak bude záležet na hlasech sociálních demokratů.

Soc. dem. má k rozpočtu podmínky

Ti na jednání jdou se dvěma podmínkami - vláda se přestane zabývat privatizací ČEZ a myšlenkami, že by penězi z prodeje části akcií sanovala Státní fond dopravní infrastruktury. ČSSD se však, jak řekl na rozpočtovém výboru jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), nebrání debatě o privatizacích jiných firem. ČSSD současně žádá podle Sobotky "zastavení nepravdivé informační kampaně o stavu veřejných rozpočtů".

Sobotka měl na mysli především zveřejňování inzerátů ministerstva financí o údajném deficitu veřejných rozpočtů ve výši 1,3 biliónu korun. [celá zpráva] Soc. dem. by uvítali i nějakou formu omluvy za tuto kampaň, řekl první místopředseda ČSSD Sobotka.

Podmínka ČSSD, aby byla zastavena "nepravdivá informační kampaň o stavu veřejných rozpočtů", vyvolala nesouhlasnou reakci ODS.

Michal Doktor (ODS) upozornil na inzerci ministerstva zdravotnictví, která před několika měsíci podle jeho slov podporovala tehdejší návrh zákona o neziskových nemocnicích. "Inzerce podporovala stanovisko skupiny poslanců, tehdejší ministr financí a místopředseda ČSSD Sobotka mohl takovouto inzerci zastavit. Požadavek zastavení kampaně a eventuální požadavek omluvy považuji v této souvislosti za politicky nesprávné a pokrytecké," řekl v rozpravě Doktor.

První čtení zákona o státním rozpočtu v plénu Poslanecké sněmovny se uskuteční ve středu 25. října. Rozpočet na příští rok počítá s deficitem 91,3 miliardy korun. [celá zpráva] V příjmech rozpočtu vláda proti předchozím variantám počítá s výnosem 31 miliard korun z prodeje části akcií ČEZ. Výdaje rozpočtu jsou na příští rok naplánovány na 1,058 biliónu korun a příjmy 966,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

MF: schodek rozpočtu bude 102 mld.

Schodek státního rozpočtu by měl letos dosáhnout výše 102 milard korun. Státní dluh činil ke konci září 746,3 miliardy korun. Vládní dluh by tak měl koncem...

Výběr článků

Načítám