Hlavní obsah

Ministři v Bruselu navrhli použít zisky energetických firem pro spotřebitele, strop na ruský plyn nedohodli

Ministři energetiky členských zemí Evropské unie (EU) se v pátek na mimořádném zasedání v Bruselu dohodli na směru, kterým se budou ubírat opatření proti vysokým cenám energií. Součástí je dohoda o zastropování neočekávaných zisků společnostem využívajícím k výrobě elektřiny levnější zdroje než plyn. Na zastropování ceny ruského plynu se státy neshodly.

Živě: TK po mimořádném zasedání ministrů energetiky zemí Evropské unieVideo: ČTK

 
Článek

„Podařilo se nám najít jasný směr opatření, které je nutné učinit,“ řekl v úvodu tiskové konference po jednání v Bruselu ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Síkela nastínil čtyři hlavní oblasti, u kterých členské státy očekávají, že Evropská komise (EK) přinese konkrétní řešení.

Prvním z nich je využití neočekávaných zisků výrobců energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům. Podrobnosti tohoto plánu by měla EK připravit v příštím týdnu.

Ministři dále Komisi požádali, aby navrhla nouzová dočasná opatření včetně cenového stropu plynu. Schválení cenového stropu na ruský plyn ale odmítli. Podle Síkely zatím není jasné, jaké části trhu by se cenový strop na plyn týkal.

Síkela vidí šanci na shodu EU u likvidity firem a úspor elektřiny

Ekonomika

EK by podle ministrů měla také představit opatření pro koordinovanou redukci spotřeby elektřiny v celé EU. „To by mělo snížit tlak na produkci elektřiny a mohlo by to také zmírnit ceny,“ řekl Síkela.

Ministři se rovněž dohodli na podpoře likvidity energetických firem, dodal Síkela.

Dohoda naopak nepadla ohledně tzv. iberského modelu, kdy by se zastropovala cena plynu využívaného pro výrobu elektřiny. Toto opatření funguje od července ve Španělsku a Portugalsku.

Do Česka už týden neproudí ruský plyn, nahrazuje ho norský a LNG

Ekonomika

České předsednictví je podle ministra připraveno svolat ještě v září další mimořádnou ministerskou schůzku k debatě o podrobných návrzích, které EK předloží příští týden.

Česká vláda připravuje také vlastní opatření na pomoc domácnostem a firmám zasaženým drahými energiemi. Jak konkrétně bude pomoc vypadat, by měl kabinet podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) oznámit na začátku příštího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám