Hlavní obsah

Síkela vidí šanci na shodu EU u likvidity firem a úspor elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Evropské unie se patrně shodnou na podpoře likvidity energetických firem, reálná šance je i na dohodu o úsporách elektřiny. Před pátečním mimořádným jednáním unijních ministrů energetiky to prohlásil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který schůzi za české předsednictví v EU kvůli rekordně rostoucím cenám energií svolal.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ministr průmyslu a obchod Jozef Síkela (za STAN).

Článek

Zastropování ceny ruského plynu, jak to navrhla Evropská komise (EK), by podle Síkely na cenu elektřiny nemělo podstatný vliv. Síkela jej stejně jako zástupci dalších vlád středoevropských zemí nepodporuje.

Maďarsko je proti zastropování cen ruského plynu

Ekonomika

Ministři se scházejí v době, kdy kvůli cenám elektřiny ovlivňovaným i nestabilitou dodávek ruského plynu hrozí protivládní protesty v řadě evropských zemí.

„Jsme v energetické válce s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem. Ruská federace a (ruská plynárenská společnost) Gazprom se snaží přes manipulace trhu s plynem rozvrátit sociální smír v evropských zemích a narušit chod naší ekonomiky. To nesmíme dopustit,“ řekl Síkela novinářům při příchodu na jednání.

Spolu s kolegy z ostatních 26 unijních zemí chce v pátek určit směr, kterým by se měly ubírat návrhy pro stabilizaci energetických trhů a zajištění dostatku energie za ceny přijatelné pro všechny spotřebitele.

Síkela: Česko chce vyjmout otázku zastropování cen ruského plynu z jednání Rady EU

Ekonomika

Největší šance na shodu je podle ministra u státní podpory pro zálohy, které musejí energetické firmy skládat při nabídce dlouhodobých smluv o prodeji elektřiny. Širokou podporu vidí Síkela i pro návrh na povinné úspory elektřiny v nejvytíženějších hodinách.

Nejednotné jsou naproti tomu členské státy v otázce stropu na ruský plyn. Zatímco některé země západní a jižní Evropy či pobaltské státy jej podporují, Česká republika a další země regionu jsou proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám