Hlavní obsah

Těžaři lithia ztrácejí investory, láká je konopí

Těžaře lithia v poslední době trápí odliv zájmu investorů, kteří svůj kapitál raději vkládají do konopí, uvedla agentura Bloomberg. Těžba lithia je přitom důležitá vzhledem k rozvoji elektrických aut, na jejichž výrobu se teď automobilky zaměřují čím dál více.

Foto: Morgan Lee, ČTK/AP

Prodej léčebného konopí v Santa Fe, USA.

Článek

Těžaři potřebují miliardy dolarů na investice, aby mohli rozšířit těžbu a udržet tempo s poptávkou, která by v nadcházejících letech měla růst dvouciferným tempem, píše Bloomberg.

Těžařské firmy a analytici minulý týden na konferenci o lithiu v Santiagu de Chile upozornili, že na schůzku letos přijelo málo investorů a manažerů fondů. Místnost, kde se konference konala, byla téměř poloprázdná. To byl zřetelný rozdíl proti loňskému roku, kdy ceny lithia vystoupily na rekord. V letošním roce ceny naopak už asi o 17 procent klesly. Lithium se používá například v dobíjecích bateriích.

„Mnoho rizikového kapitálu, který směřoval do lithiového sektoru, nyní putuje do konopí,“ upozornil výkonný ředitel fondu Commodity Capital Tobias Tetter. Lithiový trh podle něj rozhodně potřebuje více investic, nejen od automobilek a chemických firem, ale také od institucionálních investorů a správců fondů.

V tuto chvíli na trhu s lithiem mírně převyšuje nabídka nad poptávkou. Očekává se ale, že trh zůstane napjatý a podle odhadu organizace BloombergNEF se poptávka do roku 2025 zvýší na jeden milion tun z loňských zhruba 325 000.

Legalizace v Kanadě

„Kapitál je pevně zaparkován v sektoru konopí,“ říká analytik společnosti House Mountain Partners Chris Berry. „Vzhledem k tomu, že tento spekulativní pohled na konopí dozrává, doufáme, že kapitál se vrátí k těžbě. Nevidím ale, že by teď šlo do tohoto prostoru hodně peněz,“ dodává.

„Spousta spekulativních peněz se přesunula do konopí a kryptoměn,“ říká šéfka oddělení vztahů s investory ve společnosti Nemaska Lithium Wanda Cutlerová. „Lidé zde měli velmi atraktivní návratnost ze svých investic a já doufám, že se tyto peníze přesunou zpět do začínající těžby. Nyní máme trochu přestávku, ale myslím si, že zájem se vrátí, je jen těžké odhadnout kdy,“ dodává.

A akciím konopných firem se na burzách daří. Podporují to informace z poslední doby. Kanada loni v říjnu legalizovala používání marihuany pro rekreační účely, stejný krok již dříve učinily také některé státy v USA. Velké pivovary jako Anheuser-Busch InBev nebo výrobce piva Corona chtějí na těchto trzích nabízet nápoje s přísadou konopí.

České lithium

V Česku se u Cínovce v Krušných horách v těžbě lithia angažuje australská společnost EMH. V místě má právo dělat výzkum, který teprve zjistí, zda se těžba vůbec vyplatí. Na německé straně Krušných hor se přitom těžit lithium chystá jiná australská společnost.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obec Cínovec

Z lithia se stalo v Česku předvolební téma před sněmovními volbami v roce 2017, šéf hnutí ANO Andrej Babiš vinil ČSSD, že okrádá občany. Lithium by podle něj měla těžit státní firma Diamo.

Česká ložiska lithia mají být podle předběžných odhadů jedny z největších v Evropě, vedle Portugalska. Ve světovém srovnání se ho nejvíc těží v Chile a Austrálii.

Reklama

Související témata:

Související články

Spor o těžbu lithia se přiostřuje

Spor o to, kdo bude nakonec u Cínovce v Krušných horách těžit lithium, je čím dál ostřejší. Poté, co ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) vypověděl...

Výběr článků

Načítám