Hlavní obsah

Teplárny zdražují. Až o stovky procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplárny na některých místech Česka už zvyšují ceny tepla z důvodu dramaticky rostoucích nákladů na energie, kvůli zdražujícímu uhlí nebo proto, že jim dodavatel ukončil dodávky plynu a ony jej nyní musí nakupovat za aktuální vysoké ceny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv řada tepláren ještě nové ceníky nezveřejnila, i ony často plánují zdražení. Na výpočet si ale ještě ponechávají čas, než oznámí nové ceny od počátku příštího roku.

Zatím největší zdražení přišlo pro asi 3000 domácností v Břeclavi, kde u společnosti Teplo Břeclav stouply od října ceny téměř pětinásobně ze 628 Kč za gigajoule (GJ) na 3030 Kč za GJ. Jak Právo informovalo, důvodem je ukončení dodávek plynu teplárně od společnosti NWT.

Tisícům obyvatel Břeclavi pětinásobně zdražilo teplo

Ekonomika

Problémy ale nemá jen Břeclav. O 233 procent stouply od října ceny tepla i pro 700 domácností, rovněž pro školy a školky a budovu městského úřadu ve Vrbně pod Pradědem. Teplárna Teplo Vrbno zvedla zálohy poté, co jí NWT jednostranně ukončila dodávky plynu a nový dodavatel je výrazně dražší. Navíc jej bylo nutné sehnat v mimořádně krátké době.

„Na vyřešení situace a nalezení nového dodavatele měla naše společnost Teplo Vrbno jen deset dnů. Musí ale zaplatit jistinu ve výši devíti milionů korun,“ řekl Právu starosta města Petr Kopínec.

Asi 3000 domácností v Břeclavi stouply u společnosti Teplo Břeclav od října ceny téměř pětinásobně

Pro zhruba 1700 domácností, které odebírají teplo od Energie AG Kolín, se kvůli zdražení plynu od října zvedla cena zhruba dvojnásobně. Navýšení platí pro Český Brod, Dobříš a Mníšek pod Brdy, kde společnost vyrábí teplo ze zemního plynu.

Průměrná cena tepla se tak za letošek bude přibližně pohybovat od 700 do 1500 korun za GJ, což činí 90 procent nárůstu oproti minulému období. V Českém Brodě, Dobříši a Mníšku pod Brdy stoupla cena z květnových 970 korun za gigajoule bez DPH na 1951 korun.

V Jablonci letos už třetí růst cen

Už třetí zdražení letos zažili obyvatelé Jablonce nad Nisou. Systém centrálního zásobování teplem od Jablonecké energetické je závislý na plynu, respektive na lokálních plynových kotelnách. Cena za teplo se letos zvýšila v lednu, dubnu a naposledy k 1. září.

Poslední navýšení ceny bylo nejcitelnější, šlo zhruba o 1200 Kč za GJ, takže lidé v Jablonci teď platí 2136,10 Kč/GJ.

Ve třetím čtvrtletí meziročně klesla v ČR spotřeba plynu o pětinu

Ekonomika

V Ústeckém kraji dodává teplo na Ústecko, Teplicko, Chomutovsko zhruba 90 tisícům domácností skupina ČEZ. Ta v létě zdražila teplo o 13 procent. Nové ceníky platné od začátku příštího roku chce zveřejnit na konci října.

Třebovická teplárna, která je největším dodavatelem tepla na severní Moravě a ve Slezsku, plánuje zvýšit ceny až v novém roce. Podle ředitele Regionu Morava společnosti Veolia Kamila Vrbky však zatím není jisté, o kolik teplárna zdraží.

„Stále ještě počítáme, protože komodity, jako je plyn a elektřina, skáčou ve stovkách procent nahoru. Myslím si, že my se tak příští rok chovat nebudeme. Budeme zdražovat, ale nikoliv v násobcích,“ sdělil Vrbka.

Plzeň ceny zachová

O kolik zvednou ceny Teplárny Brno, bude známo v blízkých dnech, zatím platí ceník z loňska. Růst cen alespoň do konce roku nečeká obyvatele Liberce.

Státy EU se shodly na rozdělení stamiliard na podporu energetické nezávislosti na Rusku

Ekonomika

„Cenu letos zvyšovat nebudeme. Ta, která je platná od ledna, tedy 716,87 Kč/GJ u smlouvy na 5 let a 838,44 Kč/GJ pro ostatní, bude platit i do konce roku. Od příštího roku předpokládáme korekci ceny, protože i nám stoupají vstupní náklady, částečně stále používáme zemní plyn, do nákladů se nám to promítá,“ uvedl vedoucí oddělení obchodu a marketingu v Teplárně Liberec David Souček.

Centrální teplo, které získává velká část obyvatel a organizací v Žatci od společnosti Žatecká teplárenská, by se letos ani v příštím roce výrazně zdražovat nemělo. Pokud dojde ke zvýšení ceny, bylo by to zhruba mezi 5 a 13 procenty.

„To podle inflace a růstu cen štěpky či uhlí, které teplárna používá. Nehrozí několikanásobné zdražení jako v případě plynových kotelen,“ informovala žatecká radnice.

Městská teplárna už dřív rozhodla, že teplo bude vyrábět ze štěpky a hnědého uhlí, což se v současné situaci jeví jako dobré rozhodnutí. Město jako jediný akcionář společnosti po teplárně požaduje, aby i nadále zůstávalo teplo sociálně dostupné.

Úsporný tarif už v zálohách za říjen

Ekonomika

Ke zvýšení cen tepla pro příští rok naopak nedojde v Plzni. Rozhodla o tom koncem srpna Plzeňská teplárenská. Už dříve to potvrdil i dosluhující plzeňský primátor Pavel Šindelář (ODS).

„Situace na energetickém trhu se vymyká normálnosti. Trh s energiemi se de facto hroutí. Jsem proto rád, že po několika týdnech vyjednávání s naším partnerem jsme se domluvili a ceny tepla nezvedneme ani o halíř,“ uvedl Šindelář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám