Hlavní obsah

Tento týden jsme zaplatili více za zeleninu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKO

Při nákupu zeleniny lidé sáhli tento týden hlouběji do peněženek. Zatímco většina základních potravin nepatrně zlevnila, veškeré druhy zeleniny sledované Českým statistickým úřadem zdražily.

Foto: Martina Žáčková

Zámek v Chropyni láká v létě na výstavu o životě malých šlechticů.

Článek

Nejvýrazněji se to projevilo u rajčat, jejichž cena stoupla téměř o čtvrtinu. Průměrná cena rajčat v 15. týdnu činila 46,11 koruny za kilogram, zatímco před týdnem to bylo 37,32 Kč/kg.

Dražší byly i papriky, za které zákazníci tentokráte platili o 5,3 procenta více. Podražily také brambory, mrkev a česnek.

Cena se zvýšila rovněž u některých druhů ovoce, například u jablek a pomerančů. Levnější byly banány.

Ceny se dosti liší polde regionů

V cenách potravin nadále přetrvávají výrazné regionální rozdíly. Rajčata tak bylo možné koupit na Ostravsku v průměru za 43,19 Kč/kg, zatímco v Plzeňském kraji se cena vyšplhala na 50,55 Kč/kg. Celorepublikový průměr přitom činí 46,11 Kč/kg.

U hovězího masa rozdíl mezi Karlovarským a sousedním Ústeckým krajem představuje dvacet korun. Vyšší cenu přitom platí lidé na Karlovarsku, a to 155,60 Kč/kg.

Reklama

Výběr článků

Načítám