Hlavní obsah

Telecom zpevnil nad 320 Kč

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český akciový trh ve středu výrazně zpevnil. Dařilo se téměř všem významnějším cenným papírům. Největší přírůstek kursu patřil akciím Českého Telecomu, které posílily o 3,85 procenta na 323,80 Kč. Objemy obchodů se také zvýšily, zájem byl především o akcie Komerční banky, Telecomu a ČEZ.

Foto: Jakub Hasil

hráči billiard hockeye z Ústeckého kraje

Článek

"Na trhu byly vidět indexové nákupní příkazy, které ho táhly výše," uvedl Silvio Kotarac na internetových stránkách Patria Finance. Podle něj byl obdobný vývoj zřetelný i na okolních trzích střední a východní Evropy, které zaznamenaly příliv nových peněz. Nárůsty ve zbytku týdne by již neměly být tak strmé, předpokládá Kotarac.

Akcie Komerční banky se znovu dostaly nad hranici 2000 Kč a uzavřely na 2010 Kč s přírůstkem 2,97 procenta. ČEZ zpevnil o 2,06 procenta na 105,47 Kč. Podle analytiků zveřejnění konsolidovaných výsledků českého energetického obra trh neovlivnilo, byly na očekávané úrovni.

Index PX 50 vzrostl o 2,34 na 516,5 bodu, na této úrovni byl naposledy v lednu 2001.

Evropa

Evropské akcie ve středu téměř po celý den posilovaly, pouze v závěru seance se přizpůsobily burzám za Atlantikem a snížily své zisky. Znovu se dařilo pojišťovnám, francouzská AXA zpevnila o 5,5 procenta a zajišťovna Munich Re o 3,2 procenta.

Investoři důvěřovali také automobilkám. Kurs akcií francouzského Renaultu vystřelil vzhůru o 4,7 procenta po oznámení dobrých výsledků japonského Nissanu, kde má Renault podíl 44 procent. Nissan zvýšil loni zisk o polovinu a letos mají být jeho výsledky také nadprůměrné.

Špatné výsledky v prodeji poslaly níže kursy akcií francouzské strojírenské skupiny Schneider Electric a řetězce supermarketů Group Casino. Lépe se na burzách vedlo německým bankám, které těžily ze zprávy o úspěšném prodeji svých dluhopisů na mezinárodním trhu.

Akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma na frankfurtské burze zpevnily o 13,5 procenta. Prodej výrobků se značkou Puma se za první čtvrtletí zvýšil o 47,5 procenta na 343 miliónů eur, což je firemní rekord.

Související témata:

Výběr článků

Načítám