Hlavní obsah

Telecom do července propustil téměř tisícovku zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český Telecom propustil v 1. pololetí 929 zaměstnanců, a snížil tak jejich počet na 12 788 lidí. ČTK to řekl mluvčí společnosti Vladan Crha. V loňském roce firma snížila počet pracovníků téměř o 1500 lidí, tedy zhruba deset procent, a pro letošek plánovala stejné tempo.

Foto: Martin Tlustý

Soustava Nelahozeveských tunelů je dlouhá celkem 355,5 m, první tunel o délce 23,30 m je současné nejkratším železničním tunelem v ČR.

Článek

Během 5,5 roku firma zredukovala počet pracovníků o více než 9000 lidí. Redukci pracovní síly firmě umožňují nové technologie. Telecom například instaloval systémy podpory provozu sítě či dokončil přechod na digitální ústředny. Mění se také struktura zaměstnanců. Odchází méně kvalifikovaní pracovníci a naopak se posilují oddělení prodeje a marketingu lidmi s vyšším vzděláním. Pokles počtu pevných linek

Na jednoho pracovníka nyní připadá 283 provozovaných telefonních linek. Tento ukazatel produktivity práce u špičkových evropských operátorů převyšuje 300 stanic na zaměstnance. Zvyšování poměru telefonů na pracovníka komplikuje pokles počtu pevných linek, se kterým se firma několik posledních let potýká. Během posledních 12 měsíců zákazníci odhlásili tři procenta telefonů, a jejich počet tak klesl na 3,62 miliónu. Podle analytiků by se mohl cílový stav počtu zaměstnanců pohybovat pod 12 000 pracovníky.

Telecomu klesl v prvním pololetí zisk o 13 procent na 2,3 miliardy korun. Znamená to nižší propad proti očekávání analytiků, kteří většinou odhadovali pokles o více než čtvrtinu. Výnosy se snížily o necelá tři procenta na 25,4 miliardy korun.

Majoritním vlastníkem Telecomu je s 51 procenty stát, který chce svůj podíl do roku 2005 prodat. Dalším velkým akcionářem je nizozemsko-švýcarské konsorcium TelSource s 27 procenty akcií.

Reklama

Související články

Zisk Telecomu propadl méně, než se čekalo

Českému Telecomu klesl v prvním pololetí zisk o 13 procent na 2,3 miliardy korun. Znamená to nižší propad proti očekávání analytiků, kteří většinou odhadovali...

ADSL využívá přes 8 tisíc klientů

Připojení na internet přes telefon prostřednictvím technologie ADSL k dnešnímu dni využívá, od spuštění služby v březnu, přesně 8270 zákazníků. ČTK to sdělil...

Výběr článků

Načítám