Hlavní obsah

Telecom chce mít větší dohled nad Eurotelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český Telecom bude dohlížet na chod dceřiné společnosti Eurotel prostřednictvím pětičlenné dozorčí rady. Tu firma ustavila v zakladatelské listině, která nahrazuje dříve platnou společenskou smlouvu Eurotelu z doby, kdy měl mobilní operátor dva majitele.

Foto: Magistrát města Plzně

Objekt se skládá z modulové stavby o výměře 90 metrů čtverečních a terasy o výměře 125 metrů čtverečních.

Článek

Od prosince je 100procentním vlastníkem Telecom, když koupil 49 procent od americké Atlantic West, sdělil mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

V dozorčí radě Eurotelu zasednou členové dozorčí rady Telecomu: její předseda Ondřej Felix, předseda Fondu národního majetku Jan Juchelka, náměstek ministra financí Zdeněk Hrubý, Adam Blecha za ministerstvo informatiky a ředitel oboru IT ministerstva vnitra Petr Zatloukal.

Dozorčí rada bude vedle hospodaření společnosti kontrolovat i činnost jednatelů. Těmi zůstávají generální ředitel Eurotelu Terrence Valeski, výkonný ředitel pro vnější vztahy Jaroslav Kubišta a výkonný ředitel právní divize Luboš Borik. O jejich jmenování a odvolání rozhoduje valná hromada, jejíž působnost vykonávají nejvyšší manažeři Telecomu.

Předchozím záměrem Telecomu bylo, aby Valeski zasedl v představenstvu firmy a vzal na sebe spoluodpovědnost za hospodaření celé skupiny. Podle zdroje, který je se situací obeznámen, by to však znamenalo, že bude Valeski podřízen přímo generálnímu řediteli Telecomu Gabrielu Berdárovi. To se nelíbilo ministerstvu informatiky, které chce mít v obou firmách co nejvíce nezávislá vedení. Návrh se nakonec na jednání dozorčí rady Telecomu nedostal.

Obě společnosti se v únoru dostaly do sporu kvůli chystanému spuštění rychlého přístupu na internet CDMA ve starší síti Eurotelu NMT s předčíslím 601. Telecom přípravu služby pozastavil a chtěl doložit, že se její spuštění skupině vyplatí. Podle neoficiálních informací chce Telecom přijít s nabídkou, která bude kombinovat vlastní služby s nabídkou Eurotelu.

Telecom nabízí vysokorychlostní připojení na internet prostřednictvím ADSL. Nabídkou datových služeb chce firma čelit odlivu zákazníků z pevných linek na mobilní sítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám