Hlavní obsah

Telecom a Eurotel se v sobotu spojí v Telefónica O2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český Telecom a mobilní operátor Eurotel se od soboty 1. července spojí a dál budou vystupovat pod novým názvem Telefónica O2 Czech Republic. Firmy vlastní španělská firma Telefónica. Novinkám to potvrdilo tiskové oddělení Českého Telecomu.

Článek

Po 1. červenci přestanou Telecom a Eurotel existovat jako samostatné právní subjekty, ale jejich značky se na trhu budou objevovat ještě několik měsíců. Spojená firma očekává, že její výnosy a zisk v letošním roce budou zhruba na úrovni roku 2005.

Generální ředitel Telecomu Jaime Smith řekl, že přechod na novou společnou značku O2 by měl být z převážné části hotov před koncem roku. Ještě do konce letošního roku chce Telefónica O2 spustit nabídku nových společných služeb v pevných a mobilních sítích, sjednotit většinu prodejen, sjednotit péči o zákazníky a řízení marketingových kampaní.

Novou spojenou společnost nyní bude čekat tříleté období, kdy v prvním roce bude spojovat prodej a péči o zákazníky, ve druhém roce by se měla zaměřit na segmentaci tuzemského trhu a ve třetím integraci informačních technologií sítě a provozu.

Přínos fúze by se podle dřívějšího vyjádření firmy mohl pohybovat mezi 11 a 13 miliardami korun. Vývoj počtu zaměstnanců by měl podle Smithe záviset na výsledcích firmy i rozvoji trhu. Žádné cílové číslo podle něj neexistuje. Začátkem tohoto týdne uvedl, že v případě klesajících výnosů bude společnost v propouštění pokračovat. Nyní zaměstnávají Telecom a Eurotel dohromady kolem 10 000 lidí.

Obě společnosti dokončily právní a přípravné kroky k tomu, aby se mohly spojit. Svoji fúzi oznámily už v březnu. [celá zpráva]

Telecom značku Eurotel v budoucnu neobnoví

Telecom nepředpokládá, že by dosud velmi úspěšnou značku Eurotel někdy v budoucnu znovu využil. Vlastimil Sršeň z tiskového oddělení Českého telecomu upozornil na to, že po fúzi nevznikne nová společnost. Firma Eurotel zanikne a Český telecom ji převezme. Eurotel je nyní stoprocentní dceřinou firmou Českého Telecomu.

Telecom je od poloviny loňského roku součástí španělské Telefóniky. Ta získala od státu 51 procent akcií a dalších 18 procent odkoupila na trhu od ostatních akcionářů. Telefónica státu za těsný nadpoloviční podíl v Českém telecomu zaplatila na jaře roku 2005 82,6 miliardy korun. [celá zpráva]

Ve Španělsku se mobilní operátor, kterého vlastní Telefónica, jmenuje MoviStar. O2, jehož logo znamená chemickou značku kyslíku, je britský mobilní operátor, kterého Telefónica před nedávnem koupila.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Eurotelu by mohl být MoviStar nebo O2

Mobilní operátor Eurotel zvažuje, zda změní svou značku. Definitivně by měl rozhodnout na začátku příštího roku. Eurotel, který patří Českému Telecomu, spolu...

Výběr článků

Načítám