Hlavní obsah

Tatře klesly loni tržby vlivem krize asi na půlku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnické automobilce Tatra loni klesly tržby vlivem celosvětové hospodářské krize meziročně o 45 procent z předloňských 5,9 miliardy korun. Generální ředitel Ronald Adams označil minulý rok pro výrobce nákladních automobilů za katastrofální. Firmu muselo loni opustit téměř 1400 zaměstnanců.

Článek

Adams věří, že Tatra již nejtěžší období překonala. Na některých trzích začíná pozorovat nárůst poptávky. Proto v letošním roce věří v nárůst prodeje.

"Pro odvětví výroby nákladních vozidel byla krize velmi nepříjemná a strastiplná. Naše společnost tyto útrapy přestála. Rychle jsme snížili náklady, stále jsme však měli velké ztráty, z nichž zhruba polovinu představovaly účetní rezervy, které jsme vytvořili," řekl Adams.

Konkrétní výsledek hospodaření firma zatím nechce zveřejňovat. S největší pravděpodobností se dá ale očekávat, že znovu skončila ve ztrátě. Předloni, když firma utržila 5,9 miliardy korun, vykázala ztrátu 572 miliónů korun.

Rok 2008 byl přitom podle Adamse z hlediska tržeb v nedávné historii Tatry nejlepší. Na začátku letošního roku firma zaměstnávala 2280 lidí. Loni 1. ledna přitom v automobilce pracovalo 3661 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám