Hlavní obsah

Tatra letos zvýší prodej vozů o šestinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPŘIVNICE

Automobilka Tatra letos zvýší dodávky na tuzemský a slovenský trh na zhruba 290 nákladních vozů z 253 aut, dodaných loni. Celkem loni Tatra prodala 1678 nákladních aut. ČTK to řekl předseda představenstva Tatry Zbyněk Kiesler.

Foto: SMSHSK, Severozápad

Pohár Tymos v táhlovém hokeji Chemoplast

Článek

Kopřivnická automobilka do počátku devadesátých let prodávala v Československu ročně stovky aut, které odebírali zejména vojáci a hasiči. Poté se prodej téměř zastavil a Tatra ročně dodávala na tuzemský a slovenský trh jen několik desítek vozů.

V roce 2000 začala automobilka ve snaze o zvýšení prodeje v ČR a Slovensku prodávat nákladní vozy na leasing a protiúčet. "Počet tatrovek prodaných na splátky nebo na leasing od roku 2000 do letoška vzrostl až na 37 procent veškerých prodejů Tatry v tuzemsku," uvedl Kiesler. Automobilka Tatra, která letos plánuje prodej 2120 vozů, uzavřela v posledních měsících několik větších zahraničních kontraktů.

Nejnovější je smlouva na dodávku třiceti pěti vozů pro ruskou ropnou společnost Surgutněftěgaz. Tatra této firmě dodá vozy a náhradní díly za osm miliónů dolarů.

Zakázka pro izraelskou armádu

Počátkem dubna společný podnik Tatry Kopřivnice, jejího akcionáře Terex Corporation a firmy STV USA - American Truck Company (ATC)- vyhrál výběrové řízení na dodávku 315 vojenských automobilů pro ministerstvo obrany Izraele. Hodnota zakázky přesahuje padesát miliónů dolarů. Vozidla by měla být dodána nejpozději do dvou let.

Vozidla společnosti ATC jsou stavěna na tatrovácké platformě s využitím amerických komponentů, které ve Wilmingtonu v Severní Karolíně montuje Terex. Společný podnik byl založen na konci roku 2001.

Další větší zakázku uzavřela Tatra koncem dubna. Týká se dodávky 481 nákladních vozů pro Indii do března 2004. Automobily budou určeny pro těžební a stavební průmysl.

Loňská ztráta převýšila půl miliardy

Automobilka se loni podle auditovaných výsledků propadla do ztráty převyšující půl miliardy. Po předloňském zisku 72,5 miliónu, skončil minulý rok ztrátou 535 miliónů korun. Loňské tržby činily 3,4 miliardy, když v předchozím roce byly 4,5 miliardy Kč. [celá zpráva]

Související články

Výběr článků

Načítám