Hlavní obsah

Talířky s Medvídkem Pú ohrožují zdraví dětí, varují hygienici

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Na českém trhu se objevila zdraví nebezpečná dětská sada nádobí s motivem Medvídka Pú. Podle hygieniků výrobek obsahuje formaldehyd, který může u dětí způsobit záněty sliznice či zhoršení alergických reakcí. Hygienici varovali, že nádobí bylo v prodeji snadno dostupné, neboť bylo součástí dětského časopisu Medvídek Pú a jeho báječný svět.

Článek

"Laboratorními testy talíře byl zjištěn formaldehyd. Výrobek pro obsah této látky nesplňuje požadavky závazných předpisů o ochraně veřejného zdraví,“ varoval hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Talířek a vidlička z melaminu pochází z Číny. Do Evropské unie výrobky dováží polská firma. Dětské nádobí mělo být k časopisu přidáno již několikrát. Vít Novinkám řekl, že zatím byl jako závadný označen pouze talířek s vidličkou. Ostatní přílohy časopisu se teprve testují a výsledky by měly být známy v následujících dnech.

Dětem hrozí při použití talířků bolesti hlavy a záněty nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. "Po požití s potravou velice rychle metabolizuje na kyselinu mravenčí, která může způsobovat podráždění zažívacího traktu,“ dodal Vít.

Výrobek kvůli nebezpečné látce bude stažen z prodeje. Lidé, kteří si dětské nádobí již zakoupili, ho mohou vrátit prodejci.

Co je to formaldehyd:
Využívá se pro výrobu nejrůznějších chemikálií, hnojiv, papíru či třískových desek a dalšího spotřebního zboží.
Vystavení malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Vyšší koncentrace způsobuje vážné podráždění sliznic a respirační problémy, např. zánět průdušek a otok nebo zánět plic. Citlivým jedincům může hrozit i astma či záněty kůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám