Hlavní obsah

Strojírenské Vítkovice propadly do ztráty, tržby klesly o dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojírenské Vítkovice loni hospodařily se ztrátou 82,25 miliónu korun, předloni přitom měly zisk 342,13 miliónu. Firma loni vytvořila rezervy a opravné položky za 621 miliónů korun a měla provozní zisk. Tržby skupiny klesly o 2,13 miliardy korun na 10,87 miliardy korun. Hospodářské výsledky v pondělí schválila valná hromada. Schválila také podmínky, za nichž si společnost vezme úvěr 6,8 miliardy korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Světlík starší ve Vítkovicích

Článek

Velké ztráty loni dosáhla zejména společnost Vítkovice Power Engineering, po předloňském třímiliónovém zisku činila v roce 2015 její ztráta 453,6 miliónu korun.

Předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic Jan Světlík a místopředseda představenstva Jaromír Šiler uvedli ve výroční zprávě, že celkový vývoj ekonomik ve světě je nadále velmi pomalý a pro skupinu Vítkovice značně rizikový.

Na výkonnosti skupiny se podle nich odrazily například snižující se růst Číny, prohlubující se recese v Rusku nebo nejistý vývoj v Asii.

"V rámci skupiny Vítkovice byla přijata řada opatření ke stabilizaci firmy a celkové dopady na skupinu Vítkovice byly výrazně nižší než u konkurence. Pokud bude negativní vývoj světových ekonomik nadále nepříznivý, jsme připraveni přijmout další sérii opatření ke stabilizaci firmy," uvedli Světlík se Šilerem.

Úvěr 6,8 miliardy

Valná hromada v pondělí také schválila zajištění úvěru 6,837 miliardy korun, o němž Vítkovice vyjednávají s Komerční bankou, HSBC, Českou spořitelnou a Commerzbank. Pátá banka - Raiffeisenbank - z bankovního klubu odstoupila.

Společnosti Vítkovice, a. s., i její dceřiné firmy, které se syndikovaného úvěru budou účastnit, budou za půjčku ručit svými závody, akciemi, vybranými obchodními známkami i pohledávkami. Radim Laník, který za koordinaci financování Vítkovic zodpovídá, řekl, že úvěr bude refinancováním úvěrů, které už podnik splácí.

Do strojírenské skupiny patří přes 20 společností, kromě mateřské firmy například Vítkovice Heavy Machinery, již zmíněná Vítkovice Power Engineering nebo Vítkovice Hammering. Jde o firmy, které hlavní vlastník Jan Světlík v minulosti koupil od státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Vítkovicích vyrábějí díly do ponorek

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) dokončuje první testovací zakázku na výrobu tlakových nádob pro ponorky. Části, které slouží jako...

Výběr článků

Načítám