Hlavní obsah

Středula: Reálná mzda lidí se prudce propadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní záměr ořezat benefity pro státní zaměstnance o polovinu a zároveň padesát procent ze zbytku vyčlenit na finanční produkty k zajištění na stáří ostře kritizují odbory. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula upozornil, že lidem pracujícím pro stát kvůli nekončícímu zdražování klesnou mezi lety 2021 a 2024 reálné příjmy o pětinu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

Vláda snižuje objem prostředků na platy ve státní a veřejné správě o dvě procenta a na polovinu krátí benefity z FKSP, Fondu kulturních a sociálních potřeb. Jaké to může mít dopady?

Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby došlo k ohrožení fungování základních služeb státu. Především je třeba zdůraznit, že zásadní snížení životní úrovně zaměstnanců rozpočtové sféry nezačíná rozpočtem na příští rok, ale už dva roky běží. Od roku 2021 do letošního roku poklesly v rozpočtové sféře reálné platy v průměru o 15 procent.

V příštím roce je čeká i kvůli poklesu objemu prostředků na platy, ale především kvůli pokračující inflaci, další pokles o zhruba pět procent. Oproti roku 2021 se tak průměrný reálný plat sníží o téměř dvacet procent.

Zaměstnanci rozpočtové sféry budou v roce 2025 v průměru ztrácet oproti roku 2021 dva a půl měsíčního platu

To znamená, že zaměstnanci rozpočtové sféry budou v roce 2025 v průměru ztrácet oproti roku 2021 dva a půl měsíčního platu. To představuje měsíční ztrátu zhruba 9450 korun. Jinak řečeno, budou mít přesně takovou kupní sílu, jako kdyby předloni pracovali více než padesát pracovních dní zdarma. To je ve skutečnosti celé jádro problému.

Jak jsem řekl, vedle toho se chystá i snížení fondu ze dvou na jedno procento celkového objemu peněz na platy. Co vy na to?

To je ve skutečnosti už jen hořkou višní na celkově shnilém dortu. I z tohoto snížení ovšem si chce stát ještě uloupnout polovinu na takzvanou podporu penzijního spoření. Kdyby ovšem současní vládní představitelé měli opravdu takový zájem na podpoře dlouhodobého spoření na důchody, tak by se měli především starat o to, aby tyto úspory nepožírala inflace.

Čili aktivně proti ní bojovat, tak jako to činí většina zemí Evropské unie, a ne se tvářit, že se to vlády vůbec netýká.

Mimochodem kvůli inflaci se z těchto dlouhodobě střádaných peněz za poslední dva roky vypařila minimálně třetina. Zajímá to někoho?

Povinné vázání osekaného fondu na penzijní spoření vám tedy vadí?

Podle mě jde o průhlednou snahu osladit penzijním společnostem a bankám mnohokrát deklarovaný záměr vlády snížit státní příspěvek na penzijní spoření a tím zachránit české veřejné finance.

Stát pošle přes zaměstnanecké benefity bankám stamiliony

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám