Hlavní obsah

Středoevropské banky od finanční krize posílily, v Česku nevyjímaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Situace bank ve střední a východní Evropě se z hlediska kreditních parametrů od globální finanční krize postupně stabilizovala a podíly špatných úvěrů jsou na většině trhů za zenitem. Uvedla to ratingová agentura Fitch Ratings ve zvláštní zprávě o situaci bankovních sektorů v České republice, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a v balkánských zemích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kreditní profily většiny českých, slovenských a polských bank jsou podle Fitch podstatně silnější než bank v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, Maďarsku a ve Slovinsku. Mají totiž lepší profily financování, méně devizových úvěrů, lepší kvalitu aktiv a pomáhá jim i obecně vyšší úroveň ekonomického rozvoje jejich zemí, uvedla agentura.

U bank v regionu se všeobecně zlepšily poměry kapitálové přiměřenosti, vzhledem k dosud utlumenému oživení ekonomiky je však zatím jejich zisková výkonnost slabá.

V Řecku a dalších ohrožených zemích eurozóny jsou banky z regionu přímo angažovány jen velmi málo, což platí i pro pobočky řeckých bank v Bulharsku a Rumunsku. Značná je však podle Fitch možnost jejich druhotného ohrožení v případě eskalace dluhové krize v zemích eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám