Hlavní obsah

Strážce eura se připravuje na nejhorší – na život bez Bundesbank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) připravuje mimořádné plány na to, jak by realizovala svůj program nákupů dluhopisů za biliony eur bez Německé spolkové banky (Bundesbank), pokud by nejvyšší soud v Německu Bundesbank donutil systém opustit. Agentuře Reuters to řekly čtyři zdroje obeznámené se situací. Bundesbank je hlavním účastníkem programu nákupů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu

Článek

V nejhorším případě by ECB zahájila vůči německé centrální bance, která je jejím největším akcionářem, nebývalé právní kroky, aby ji přiměla do systému se vrátit, uvádějí zdroje. Tento krok by pravděpodobně znamenal pro euro okamžik pravdy. Přimělo by to rovněž zemi vypořádat se s některými hluboko zakořeněnými výhradami vůči politice ECB.

„Spolková vláda a Německý spolkový sněm jsou na základě své integrační odpovědnosti povinni změnit dosavadní podobu programu nákupu dluhopisů ECB,“ uvedl v rozhodnutí soud.

Pokud Bundesbank neprokáže, že jsou nákupy nutné, musí je do tří měsíců přerušit.

Nákupy státních dluhopisů Evropskou centrální bankou jsou v rozporu s německou ústavou

Ekonomika

Většina zdrojů očekává, že právní spor u soudu v Karlsruhe vyřeší sama Bundesbank tím, že prokáže, že politika nákupů byla přiměřená, a vyřeší obavy z vedlejších dopadů. Zaměstnanci ECB a centrálních bank zemí eurozóny se ale připravují na to, co jeden ze zdrojů označil za neuvěřitelné – scénář, kdy soud německé centrální bance účast na programu nákupů dluhopisů zakáže.

V takovém případě by ECB nebo další centrální banky eurozóny převzaly kvótu Bundesbank v programu nákupů cenných papírů veřejného sektoru PSPP a kupovaly německé dluhopisy, uvedl zdroj. Plán však podle něj nebyl zatím dokončen a zatím ho ani oficiálně neprojednala Rada guvernérů ECB. Mluvčí ECB a Bundesbank se k tomu odmítli vyjádřit.

Koronavirus stáhne Evropu na čas do recese, míní viceprezident ECB

Koronavirus

Pokud by další centrální banky nakupovaly německé dluhopisy, porušilo by to zásadu nesdílet rizika, na které Bundesbank trvala, když byl v roce 2015 program spuštěn. Podle něj každá národní centrální banka nakupuje vlastní státní dluhopisy a riziko je sdíleno v rámci omezeného množství dluhu nakoupeného samotnou ECB.

Německá vláda je zatím optimistická a věří, že takovému scénáři se podaří zabránit. Kancléřka Angela Merkelová na začátku měsíce vyšším představitelům své strany řekla, že problém je řešitelný, pokud centrální banka tento plán vysvětlí.

Rozhodnutí se netýká nově ohlášeného programu ECB proti ekonomickým dopadům pandemie, který zahrnuje nákupy dluhopisů a dalších aktiv v objemu 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám