Hlavní obsah

ECB začne znovu pumpovat miliardy eur na podporu ekonomiky

Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla od listopadu obnovit nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard Kč) měsíčně. Banka ve čtvrtek také snížila svou depozitní sazbu na nové rekordní minimum minus 0,5 procenta z dosavadních minus 0,4 procenta.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Prezident ECB Mario Draghi

Článek

„Pro byla jasná většina,” uvedl na tiskové konferenci k rozhodnutí obnovit nákupy dluhopisů prezident ECB Mario Draghi. Kolik členů rady ECB bylo pro a kolik proti, podle něj banka tradičně neuvádí. Politiku tzv. kvantitativního uvolňování dlouhodobě kritizuje například Německo.

Růst hospodářství eurozóny i celé EU ve druhém čtvrtletí citelně zpomalil, v případě eurozóny HDP meziročně rostl o 1,2 procenta. ECB ve čtvrtek uvedla, že letošní růst eurozóny odhaduje na 1,1 procenta. Na ekonomiku má negativní vliv napětí v mezinárodních obchodních vztazích, přetrvávající nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie i zpomalování hospodářského růstu v Číně.

Slibovali bazuku

Někteří činitelé ECB v posledních měsících slibovali, že v září banka přijde s „bazukou” na podporu ekonomiky. Tuzemští analytici čekali ještě větší objem nákupů dluhopisů okolo 30 až 40 miliard eur měsíčně.

„Nicméně pozitivně hodnotíme, že ECB nestanovila konkrétní délku trvání programu nákupu aktiv. Kvantitativní uvolňování poběží tak dlouho, jak bude nezbytné,” řekl Novinkám analytik Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Upozornil, že po zprávě výnosy evropských dluhopisů padají na nová minima. Euro oslabuje proti dolaru na úroveň 1,0962, což představuje nejnižší úroveň od května 2017. Na druhou stranu posilují akcie evropských bank.

Inflace je pod cílem

Inflace v eurozóně se podle posledních údajů Eurostatu v srpnu držela na jednom procentu, cílem ECB je přitom těsně pod dvěma procenty. Draghi ve čtvrtek uvedl, že podle posledních odhadů může inflace ještě zpomalit a akceleruje až v příštím roce.

Předchozí program nákupů dluhopisů, jehož prostřednictvím ECB napumpovala do ekonomiky nově natištěné peníze v hodnotě 2,6 bilionu eur (67 bilionů korun), centrální banka ukončila loni v prosinci.

Centrální banka posunula o desetinu bodu dál do záporu depozitní sazbu na –0,5 procenta. Záporná depozitní úroková sazba znamená, že komerční banky musejí za uložení svých peněz u ECB platit. Základní úroková sazba ECB je už více než tři roky na nule, nyní ji banka nechala beze změny.

Draghi na konci října odejde z čela ECB. Vystřídá ho Christine Lagardeová, která končí ve funkci výkonné ředitelky Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám