Hlavní obsah

Stop a konec. Ve Francii odeslali poslední telegram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská telekomunikační společnost Orange v pondělí odeslala poslední telegram. Již téměř zapomenutá, ale svého času nejrozšířenější poštovní služba, provozovaná v zemi bezmála 140 let, nepřežila nástup e-mailů a mobilních telefonů. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jedna historická kapitola telekomunikací se uzavírá ve prospěch nových technologií - STOP - Hodně štěstí a díky všem kolegům, kteří službu udržovali při životě - STOP a KONEC“. Tak zněl text posledního telegramu, který si zaměstnanci firmy, jež vznikla v roce 2003 z France Télécom, napsali sami sobě.

První telegram byl ve Francii poslán 24. května 1844. Pravidelná služba pak byla zavedena v roce 1879. Na poštách v České republice mohli lidé poslat poslední telegram 31. března 2010, tedy po více než 160 letech od jeho zdejšího zavedení.

Telegramem byl v prosinci 1903 ohlášen první úspěšný let bratří Wrightů, volání SOS z potápějícího se Titaniku v dubnu 1912 či začátek první světové války v červenci 1914. Nejkratší slavný telegram poslal spisovatel Oscar Wilde svému nakladateli ve znění: „?”, nakladatel mu odpověděl stejně lakonicky „!”.

Reklama

Výběr článků

Načítám